България е заплашена от глоби от над 500 млн. евро заради недоброто управление на отпадъци

  • 13 февруари 2020 10:02

  • 1067
  • 3
България е заплашена от глоби от над 500 млн. евро заради недоброто управление на отпадъци
© Novini.bg

България може да понесе санкции от европейските институции в размер от над 500 милиона евро заради недоброто управление на отпадъците в страната. Това съобщи в интервю за БНР евродепутатът от ДПС и бивш министър на екологията Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност. Тя коментира случая с откритите на пристанище Варна тонове италиански боклук.

По думите на Михайлова към момента страната ни е поставена под наблюдение от Брюксел и трябва спешно да предприеме мерки, за да бъдат избегнати евентуалните последствия:

 

Искра Михайлова разкри пред NOVINI.BG защо се стигна до водната криза

 

"Санкциите могат да бъдат от всякакво естество - като се започне от специална проверка за инвестициите, направени с европейски ресурси в управлението на отпадъци, а те не са малко. Мине се през спирането на финансиране на такива дейности за управление на отпадъците. И се стигне до общи механизми за това, че ние не прилагаме европейското законодателство на територията на България", коментира пред БНР Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност.

Вносът на отпадъци в България е надхвърлил възможностите на компаниите да преработват отпадък. "Това се случи и това е в резултат на липсата на контрол", допълни евродепутатът.

През 2013-2014 година България имаше проблеми с оползотворяването на отпадъци и беше повдигната наказателна процедура от Европейската комисия за това, че не бяха затворени нерегламентирани сметища. В страната все още има незаконни сметища.

Необходими са ясни категорични решения кои отпадъци могат да се използват като суровина в икономиката, смята Михайлова.

"България получава подкрепа от Европейския съюз за управление на отпадъци по линия на оперативната програма "Околна среда". Те са по европейския Кохезионен фонд и европейския Фонд за регионално развитие частично. Тези пари не са някакви фантастични пари, но са от порядъка на между 500 и 600 милиона, до 700 са достигали, може и малко повече, евро за 7-годишен период. Не са фантастични суми, затова се е налагало през годините България да предприема национални действия", изтъкна Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1067 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Плащай и си Трай

2020.02.14 | 10:01

3

Частните далавери на няколко селски тариката винаги се изплащат от нас. То няма как да е по друг начин, като не произвеждаме НИЩО, а ресурсите ни се засмукват от Канада.

"приятел" на Харизанов

2020.02.13 | 13:33

2

ЧУХТЕ ли,г-н Гешев? А,КЪДЕ са ВИНОВНИТЕ?

гер

2020.02.13 | 10:32

1

герберастята ни превърнаха в сметище. така разсте икономиката на боко тиквата

Добави коментар

Водещи новини