Доц. Красен Станчев за разследването на сделките от Прехода: До момента няма нещо, което да се е оказало незаконно

  • 13 февруари 2020 07:42

  • 1865
  • 3
Доц. Красен Станчев за разследването на сделките от Прехода: До момента няма нещо, което да се е оказало незаконно
© Кадър: БТВ

Приватизацията е проверена. Представям си как ДАНС ще започне да чете биографията на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - или моята. Тук няма тема. Интересно е, че ще се разглежда процеса след 1991 г., т.е. преди времето на Андрей Луканов, но тогава също има много успешна приватизация. Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, в ефира на БТВ.

Думите му са по повод възложената пълна проверка на криминалната приватизация на държавни активи, възложена на ДАНС. Разследването е по искане на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, който е възложил на агенцията да се провери целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Ще има ли полза от ревизията на приватизацията?

„България е страната с най-много приложени схеми за приватизация. Имаме 6 различни платежни документи, имаме 8 канали на приходите, имаме нов закон, по който се управляват онези сделки, от които хората са недоволни. Промените в закона са преди извършването на сделките“, посочи той. Станчев уточни, че предстои ДАНС да провери 10 000 сделки при променящи се условия и да не се занимава с нищо друго.

През 2017 г. Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, след проверка на ДАНС, поиска развалянето на 25 проблемни сделки. Сред тях "Софарма", "Българска роза", "Дамяница", "Техноимпекс". Заради изтекла давност обаче досъдебни производства за тези сделки така и не започнаха, припомни той.

„До момента няма нещо, което да се е оказало незаконно. Част от проблема на приватизацията е, че от 1991 до 1994 година няма процедура за умишлен фалит. Фалитите са друга тема“.

„Кремиковци е много интересен случай. Той е приватизиран за един лев, имал е дългове от един милион лева. За фалита на Кремиковци вина носи министъра, който е собственик на 24%. Проблемът с него започва през 1965 г.“, стана ясно още от думите на доц. Красен Станчев.

Иван Гешев е третият прокурор, който ще проверява приватизацията

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1865 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.02.13 | 09:28

3

закон за отпадане на давността за престъпната разбойническа бандитска приватизация ще реши проблема

2020.02.13 | 08:02

2

НЕЗАКОНЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕ БАЛКАНСКИ ПОТОК

Гост

2020.02.13 | 07:49

1

Още не е започнала проверка :)

Добави коментар

Водещи новини