Кючюк: Очакваме на 26 март Северна Македония да получи зелена светлина за ЕС

  • 12 февруари 2020 09:53

  • 1117
  • 2
© Фейсбук/Илхан Кючюк

Евродепутатът от ДПС Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е коментира пред NOVINI.BG кога Северна Македония и други страни от Западните Балкани може да се присъединят към Европейския съюз (ЕС).

Кючюк е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония

По думите му, новата методология за преговорния процес позволява да има делене на клъстери и за една година един клъстер да може да се затвори.

През целия преговорен процес всяка една държава ще бъде изключително добре наблюдавана.

„Очакваме на 26 март да има зелена светлина за Северна Македония и за Албания“, разкри Кючюк. Той поясни, че има два основни критерия за присъединяване към евросемейството – демография и демокрация „В момента Северна Македония е 1,3 млн. хора. Обезлюдяването и изтичането на мозъци е огромен проблем и за държавите от Западните Балкани“, каза евродепутатът.

 

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори с ЕС преди срещата в Загреб

 

Има огромна диспропорция между държавите от ЕС и тези от Западните Балкани, напомни той и поясни: „Държавите от Западните Балкани не могат да се разглеждат като задния двор на Европа“.

„Европа трябва да се реформира заради самата себе си, а не заради Брекзит или Западните Балкани“, каза все пак Кючюк.

„Страните от Западните Балкани не са готови да станат част от ЕС. Но трябва да им бъде даден шанс, за да бъдат част от голямото европейско семейство. Това е и в интерес на България – да граничат с демократични държави“, заяви евродепутатът.

Новата медотология за еврочленство би донесла голяма динамика на преговорите със Сърбия, например, информирта Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е.

Относно Турция, Кючюк заяви, че републиката има статут на кандидат за член. „Аз мисля, че грешката на ЕС спрямо Турция, спрямо Китай и спрямо Русия е невъзможността да се намери правилната стратегия за отношения“, каза още той пред NOVINI.BG.

Цялото интервю на Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е пред NOVINI.BG може да видите и ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кико

2020.02.12 | 12:08

2

Троянски кон е Се. Македония за ДПС и Турция! Спокойна къща е къщата далеч от мангал! Една бутафорна държава създадена от Коминтерна!

Си е.бете пичка майчина, антички гомна,

2020.02.12 | 10:48

1

ке го получите к.урот во газот. Какво като НАТО ви призна за самостойна држава, Европската уния не ве има за нация, затоа што сте бугари, а бугарска држава веке има призната. Айде сиктер, србски к.урветини.

Добави коментар

Водещи новини