Продължава кандидатстването за подмяна на отоплителните уреди

  • 11 февруари 2020 11:37

  • 472
  • 0
Продължава кандидатстването за подмяна на отоплителните уреди
© Novini.bg

До 31 март жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди. Документи се приемат в районните кметства, където има служители, помагащи на желаещите при попълване и подаване на заявленията.

Това е първи етап от изпълнението на проект по програма "LIFE".

По него ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 4 925 домакинства, като за 2020 г. се очаква 140 домакинства да имат нови екологични уреди на газ и пелети. 

Подменят безплатното старите печки в София

От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други  квартали на територията на Столична община по големия проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда", който  ще обхване още 15 000 домакинства.

Ще бъдат проведени и разяснителни кампании във всички 24 столични района, за да се обясни при какви условия гражданите могат да заменят отоплителните си уреди и каква алтернативна форма на отопление могат да получат.

Всички домакинства подали през 2019 г. предварителни заявления, че искат да се включат в безплатната подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди ще са първите, потърсени и посетени от експерти, за да попълнят нужните документи за кандидатстването. За да се включат в кампанията за подмяна на старите отоплителни уреди, собствениците трябва да подадат формуляр за кандидатстване в района,  в който живеят.

Подмяната на уредите ще се  извършва поетапно и  ще приключи до три години.

Подменените старите печки безвъзмездно ще се предават на общината за рециклиране, а средствата ще се използват за реализацията на екологични проекти свързани с чистотата на въздуха. За замяната на старите печки  на 20000 домакинства на територията на Столична община с уреди на пелети, газ или на ТЕЦ Столичната община защити 57 млн. лв. по два европейски проекта – по програма „LIFE" и по Оперативна програма „Околна среда“, с които в следващите 3 г. безплатно ще се подменят старите отоплителни уреди.

Novini.bg
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини