Макаров удивен от решението на САЩ за съдия Андон Миталов

  • 10 февруари 2020 15:55

  • 1300
  • 6
Макаров удивен от решението на САЩ за съдия Андон Миталов
© Булфото (архив)

"Удивен съм от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щата заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде". Така извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров коментира обявеното от държавния секретар на САЩ име на съдия Андон Миталов, предаде БНР. 

Руският дипломат заяви, че като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване: "Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилизована страна, в България има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното".

 

Оповестиха кой е българинът със забрана да влиза в САЩ



Анатолий Макаров обясни още, че не познава лично съдия Миталов и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му. Той е запознат със  становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения. Макаров знае и за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Факти, за които българската страна може би не знае. Посланик Макаров все пак добави, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство. 

"Навярно в цивилизованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията", каза Макаров. 

Попитан дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ, посланик Макаров каза: "Не ме плашете, да не сме в състояние на война? Защо е тази терминология - фронтова държава. На територията на България ние не воюваме, нито с американците, нито с никого другиго. За нас  България е страната на мира, както и Черно море е море на дружбата. Затова ние изхождаме от това, че сме тук, правим съвместни проекти и американците имат право на съответстващи проекти, и руснаците, ако това отговаря на икономическите интереси на двете страни. Това е нормално".  

Анатолий Макаров коментира и евентуална визита на руския президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров. Думите на Макаров бяха - "навярно това време вече е дошло. Но такова посещение трябва да се подготви внимателно, както и да се обсъждат проекти между двете страни". Посланикът на Русия у нас обаче намекна, че се водят разговори външният министър Сергей Лавров да посети България.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров отбеляза, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

 

Обявените за персона нон грата руски дипломати са напуснали България

Последвайте канала на

Десислава Станева
1300 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
USA

2020.02.11 | 04:47

6

Makarov vzemi edin makarov i mu nalapai duloto komundel gnusen!

A ako iskash oblizi predi tova tashacite na TRUMP!

112

2020.02.10 | 17:03

4

Ако боби го наклеветят или шабан. До доказване с доказателства. Може и невинен да е, а може и да е. Поне така бе по бай тошово. Имахме се съд и отлични некорумпирани съдии, с малки изключения разбира се. Чистачката от министерството де.

2020.02.10 | 20:09

5

Е само чистачката не беше корумпирана, за това я уволниха първа.

Руско мекере

2020.02.10 | 16:52

3

Ще има и други! Ще има и други руски мекерета изгонени! Чиба!

2020.02.10 | 16:06

1

Защо изобщо питат този шопар по този въпрос. Това са отношения между други две суверенни страни. Никой не се интересува от мнението на този нерез и на неговата “най голяма по територия страна”,

Крум Усаински-Крупник

2020.02.10 | 16:14

2

ТАТКО, ПЛЮВНЮВЛИЕФ БЛАГОДАРЯ ЧЕ, МЕ ЗАЧЕНА АНАЛНО ОТ ДЪРТИЯ ЦИГАНИН СОРОШ. ОБЕЩАВАМ ДА ПЛЮЯ КОМУНИСТИТЕ и РУСИЯ ДОКАТО МИ ПЛАЩАТЕ ПО 15 лева и ПИЦА. УРА ДА ЖИВЕЕ ЦИОНИСКАТА МАФИЯ ,НА КОЯТО СЛУЖА.

Добави коментар

Водещи новини