Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига

  • 07 февруари 2020 07:20

  • 305
  • 1
Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига
© Булфото (архив)

Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и ще бъде разгледан на първо четене.

Законът урежда компетентните органи и администрации, осъществяващи държавната политика, официалния контрол и оценката на риска по агрохранителната верига, функциите на органите, свързани с обмена на информация за риска по агрохранителната верига, общите изисквания при осъществяване на официален контрол и други официални дейности по агрохранителната верига на територията на Република България.

Парламентът ще разгледа промените във Валутния закон на второ четене

С проектозакона се уреждат още специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол и други официални дейности върху храните на територията на Република България. С новия закон се регламентират условията и реда за разработване и изпълнение на Многогодишен национален план за контрол (МНПК). Определят се национални референтни лаборатории, лаборатории за целите на официалния контрол и вземането на проби по агрохранителната верига.

С проекта се уреждат и мерките, предприемани при кризи и извънредни ситуации по агрохранителната верига и финансирането на дейностите по агрохранителната верига.С него се унифицират правилата за контрол и координация между компетентните органи по цялата агрохранителната верига, които към настоящият момент са регламентирани във множество отделни закони.

Със законопроектът се осигурява и прилагането на Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

Депутатите приеха без дебати на второ четене промените във Валутния закон

В 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. В контрола ще учатват петима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов и на земеделието Десислава Танева.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще отговори на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова за действия на МВР спрямо 73-годишна жена с инициали С. Л. Вътрешният министър ще отговори на още два въпроса за депониране на отпадъци в Плевен, внесени от Италия и на въпрос за мерки от страна на МВР във връзка с посегателство върху кмет на населено място.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
305 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2020.02.07 | 09:14

1

Този "парламент" НЕ ТРЯБВА НИЩО ПОВЕЧЕ да РАЗГЛЕЖДА,ТОЙ трябва НЕЗАБАВНО да се РАЗПУСНЕ!!! И присъстващите в него да бъдат ИЗГОНЕНИ ДАЛЕЧ от България,начело с вожда им Бойко Методиев Борисов!!!

Добави коментар

Водещи новини