Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика

  • 05 февруари 2020 13:07

  • 413
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика
© Novini.bg

Единодушно със 112 гласа "за" парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика. Вносители на законопроекта са Александър Сиди и Калин Поповски от "Обединени патриоти".

Със законопроекта се създава нов параграф, според който НАП предоставя достъп на Министерство на труда и социалната политика /МТСП/ до системата за междурегистров обмен "Реджикс" /RegrX/.

От страна на вносителите Калин Поповски аргументира необходимостта от промяната с работата на МТСП по поддържане и водене на регистър на предприятията на социалната икономика и с ангажимента на правителството за намаляване на административната тежест. По думите му това е малка поправка, но много важна за работата на МТСП. Колегата му от ГЕРБ Светлана Ангелова, заместник-председател на социалната комисия, заяви, че ще подкрепят законопроекта.

Изтича срокът, в който самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си

"Тази промяна дава основание на МТСП, в качеството му на заявител да изисква достъп до служебно събраната и известна информация от Националната агенция по приходите, налична в съответните регистри, администрирани от НАП в средата за междурегистров обмен", посочи Ангелова. По думите ѝ тази промяна ще доведе до намаляване броя на изискуемите документи, съкращаване сроковете за издаване на удостоверения за предприятията на социалната и солидарната икономика и намаляване на административната тежест.

Последвайте канала на

Novini.bg
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини