ВОЛЯ иска провеждане на референдум

  • 05 февруари 2020 12:35

  • 1217
  • 0
ВОЛЯ иска провеждане на референдум
© Булфото (архив)

ВОЛЯ иницира референдум за еврото и още четири теми, това обяви лидерът на партията Веселин Марешки в парламента.

"Ние от ВОЛЯ сме хора, които ценим демокрацията и всички нейни принципи. Златно правило в една демократична държава е допитването до народа по важни теми. Никой не ни пита нито за влизането в ЕС, нито за членството в НАТО… Време е хората да се произнасят по въпроси, които пряко засягат живота им. Затова ВОЛЯ започва кампания за провеждане на референдум по четири особено важни теми: На първо място това е дали в България да бъде въведено еврото - ясно е, че този въпрос развълнува хората през последните дни и те трябва да си кажат мнението", каза депутатът.

Той припомни, че ВОЛЯ е категорично против неграмотните да гласуват и това ще бъде вторият въпрос на референдума. Марешки е категоричен - не може някой, който не си е направил труда да завърши поне осми клас, не може да говори, да пише и да чете, да определя живота и бъдещето на българи, които са инвестирали и в образованието си, които се трудят и допринасят не само за семействата си, но и за държавата.

"Знам, че някои ще опонират веднага-това е отнемане на права. И за това имаме отговор, който никой не може да обори- в българската Конституция ясно пише в чл. 53 – обучението до 16 годишна възраст е задължително! Така че, който няма образование, нарушава конституцията- съответно губи правото да гласува", коментира Веселин Марешки.

Третата тема на референдума е свързана с провеждането на изборите.

"Другият ключов въпрос, по който искаме референдум, е за внасянето на боклуци от цял свят – какъв е този бизнес, който застрашава здравето и живота на българските граждани! Не искаме да събираме боклуците на цяла Европа и на третия свят. България не е четвърти свят!", посочи още лидерът на партията,

Следващата сряда ВОЛЯ кани на среща неправителствени организации, общественици, извънпарламентарни партии, които споделят тази позиция. Заедно ще обсъдят кампанията и в най-скоро време ще започне събирането на подписи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини