Любомир Стефанов: Радев е лично засегнат, опитва се да внесе много сериозна криза

  • 04 февруари 2020 15:33

  • 6025
  • 17
© Фейсбук

Стигна се дотук, защото според мен президентът вече се почувства твърде лично засегнат, може би, не без основание, тъй като продължава да има много неясноти около акцията на прокуратурата, при която бяха оповестени публично специални разузнавателни средства, които очевидно не принадлежат към никакъв случай на повдигане на дело. Освен това, имаме сезиране на Конституционния съд за това какво означават термините, вменяващи или невменяващи вина на президента или позволяващи разследването му. Това ескалирало напрежение е в основата на острата реакция на президента, каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод днешното обръщение към народа на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, в което той обяви, че снема доверието си от правителството.

Той просто използва нещата, комплектова агресията на прокуратурата, освен това добавя и кризите, които идват в много удобен момент от негова гледна точка и като цяло ескалира напрежението с този си акт, като опитва да внесе много сериозна политическа криза, твърдейки че държавата вече е разградена, не функционира и едва ли не е под заплаха. Патосът, който видяхме и чухме в неговото изказване, води в посока: "Държавата е в опасност, давайте да я спасяваме", точно преди да каже, че е време за предсрочни избори и едва ли не, за масови вълнения – нещо, което аз не споделям като оценка. Да, безспорно има криза, безспорно има напрежение, само че в трудни времена правителствата ги съдят по резултатите, а не по провалите. В случая не можем още да говорим за провал, тъй като има мерки, които започват да показват резултати. Естествено, че трябва да се намерят отговорни, но виновни само съдът може да търси и да намира, тъй като политиците имат друг тип работа, а това някак си убягва и на президента като разбиране и за това е тази остра риторика, заяви Стефанов.

Румен Радев сне доверието си от кабинета "Борисов 3"

Той коментира и реакцията на премиера Бойко Борисов, който заяви, че президентът няма как да свали нещо, което го няма и че не държавният глава е избрал правителството. Министър-председателят определи изказването на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на като изказване на разединител на нацията.

Абсолютно съгласен съм с критиката на премиера, че президентът не е назначавал правителството, не сме в ситуация на служебен кабинет, за да сваля доверие от кабинета. Кабинетът е избран чрез демократични, прозрачни, признати от всички избори и управлява успешно страната вече близо три години. Така че в това отношение президентът да сваля доверие, което не е негово, е абсолютно основателна критика, посочи политическият анализатор.

Надявам се, че тази война ще еволюира, макар че досега надеждите ни се оказаха напразни – институционалното напрежение нарасна на повече от такова и блокира процесите на взаимодействие. А България е в ключов период – кандидатства за чакалнята на еврозоната, преоборудваме армията, задава се визита на руския президент в България, ще има и най-голямото учение на НАТО в Европа от 30-40 години, в което ние ще участваме, участваме в отклонението на "Турски поток" през България, известно като "Балкански поток". Това са проектите, в които българските институции би трябвало да си сътрудничат, отбеляза Любомир Стефанов.

Борисов отговори на Радев: Ясен разединител на нацията! Нямаме никакви допирни точки с него

По думите му с днешното си обръщение към народа президентът за пореден път показва, че иска да се изживява като пета власт, каквото право според Конституцията не му е дадено. България е парламентарна република - ако има криза, ако има недоверие, Народното събрание е мястото, където се поставя вотът на недоверие, той се спечелва или загубва. Миналата седмица видяхме, че вотът на недоверие падна. Политическата реалност в парламента показа, че няма политическа криза и няма такова огромно недоверие към това управление, каквото на президента му се иска, коментира политологът.

В рамките на следващата година ще имаме редовни парламентарни избори и президентът показа, че не е аполитичен, колкото и да твърди обратното, защото риториката му за пореден път съвпада ако не на 100%, то поне на 95% с тази на опозицията в лицето на БСП. Тази подкрепа, която дава на опозицията, тази му опозиционност, не е от позицията на държавен глава, а от позицията на човек, задължен на една формация или на сбор от формации. По този начин той изостря политически напрежението и отваря още един политически фронт, а не принципен, както на него му се иска. Много пъти сме казвали, че президентът се учи в действие да бъде политик, това е ново амплоа за него. Смятам, че има перспектива и у него, въпросът е да не вземе участие в предизборната кампания, тъй като това би било грешка и намесване на властите една в друга, ако приемем, че президентството е някаква власт, каза още Любомир Стефанов.

Последвайте канала на

Novini.bg
6025 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Реалист

2020.02.04 | 19:36

12

Всички нормални българи са съгласни с мнението на президента, а мутрите нагли пишат минуси.Кое в държавата ни е наред та Бай х.й да е недоволен? Беднотия до шия,корупция,некадърност и безхаберие.

До простия!

2020.02.07 | 08:14

17

Беднотията глупако, е следствие на разрушаването на България от БСП-БКПрестъпници !

Но ти явно незнаеш !

До простия!

2020.02.07 | 08:12

16

А кога преди ГЕРБ имаше метро в София, магистрали, работеща икономика, безплатно саниране на жилища, пари от Европа и пр.?!

До простия "реалист"

2020.02.07 | 07:45

13

Всички нормални българи, разбраха, че Радев е с БСП-БКПрестъпници !

Ти обаче, не си от тях !

НАРОДЕ????

2020.02.04 | 18:53

8

Бре, като чете човек отзивите, под статиите, ще рече, че на тая "държава", всичко и е наред и за всичко лошо е виновен президента????

До простия "НАРОДЕ"

2020.02.07 | 07:50

15

Тая държава глупако, в момента е сто пъти по-дабре отколкото беше при БСП-БКПрестъпници, а Радев ми обяснява, че така вече не можело !

Малоумна работа !

2020.02.04 | 19:00

9

още един боклук почнал да коментира президента

До простия

2020.02.07 | 07:47

14

Още един простак, се мисли за умен и нарича другите "боклуци" !

Радев е голямата грешка на българите !

Позитански смрад

2020.02.04 | 19:30

10

Абе смрадове червени стига ривахте бе ,хората разбират добре за какво ставадума,Резидента е ясен ,чекайте ,,Аврора,,..боклуци.

2020.02.04 | 19:33

11

Радев е голям боклук

Tошо

2020.02.04 | 17:27

3

ГЕРБ крадците на нацията!!!!

Morski

2020.02.04 | 18:13

7

Алооо... научи се да пишеш правилно на български, че тогава драскай глупости!Изреченията ти са пълни с правописни грешки!

2020.02.04 | 17:33

5

ТИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕВЯТ ИЗВЪН ЗАКОНА.ТО ИМА И ЗА КАКВО .НЕМОЖЕ 2О ГОДИНИ ДА ПОКРИВАШ РАЗНИ БИЗНЕСМЕНИ И В ЕДИН МОМЕНТ ДА ГИ ИЗКАРАШ НАЙ ГОЛЕМИТЕ БАНДИТИ .ЗНАЧИ ПАРТИЯ ГЕРБ Е ОТ ТЯХ

k

2020.02.04 | 17:40

6

Старшинката гузен негонен бяга. Ако нямаше от какво да се притеснява и имаше нещо в главата, щеше с ека ирония да направи гешературата на 5 стотинки. но явно има какво да крие, а е и тъп. Без опорни точки за нищо не става.

гражданин

2020.02.04 | 17:06

2

Откровено се радвам че сритаха Радев по кокалчетата. не мина официален или не празник на който да не си излее злобата и да всява раздор. Не мога да го оценя като летец и командир, но като президент е пълна нула.

2020.02.04 | 17:29

4

Боко убавец не се показал някаде и не е почнал да сехвали коолко е добър.

Вида

2020.02.04 | 16:53

1

А бе,мършо,кого защитаваш,разбира се че може да снеме доверието от това лъжливо правителство избрано с подмяна на гласове.Но не искате да признаете,защото ще лягане гладни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини