Политолог: С Гешев има нов сюжет на българската политическа сцена

  • 03 февруари 2020 18:39

  • 4579
  • 3
Политолог: С Гешев има нов сюжет на българската политическа сцена
© БНТ

Наблюдаваме нов сюжет на българската политическа сцена. В момента тя е доминирана от институционална активност на прокуратурата, а не е доминирана от скандали. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Анастас Стефанов.

Имаме нов главен прокурор, който даде много сериозна заявка за промени, каза че трябва да бъде сложен край на криминалния преход. Очакванията в последните 30 години са тлеещи. В обществото има много високи очаквания за справедливост, добави той.

Изкараха лимузини на Васил Божков от гаража на "Нове холдинг"

По думите му казусът с ареста на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от се е превърнал в далеч по-комплексен от хазартния бизнес.

Години наред лобистки закони са приемани в полза на хазарта, коментира политическият анализатор Росен Карадимов. Когато цяла нация започва да играе хазарт, това е, защото не вижда изход в социалната битност. Това трябва да е отправната точка в действията на политиците и на прокуратурата, посочи Карадимов.

Политическите анализатори коментираха и напрежението между главния прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев.

За първи път от години ставаме свидетели на изместване на политическия център. Виждаме съсредоточаването му в прокуратурата. От началото на своя мандат Румен Радев функционираше като антистатукво, антиелит, подхранваше в обществото чувства за ревизия. С изминаването на мандата му обаче той се превръща в част от политическото статукво и именно питането на Гешев към Конституционния съд дава възможност тази роля на Радев на антистатукво да ерозира, заяви Стефанов.

Проф. Близнашки за сблъсъка Радев - Гешев: Прокуратурата действаше правилно

Наблюдаваме изместване на плоскостта и противопоставяне на тези две структури, които не са съразмерни и това е доста опасно. Такъв тип напрежение между подобни ключови структури е абсолютно недопустимо за правовия ред на държавата, каза Карадимов.

Последвайте канала на

Novini.bg
4579 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Вова

2020.02.04 | 08:47

3

ДС е фолклор!

Алекс2

2020.02.04 | 05:29

1

Ей не посегайте на нашия червен фараон щото той ни е спасението

2020.02.04 | 08:13

2

Така е. Всички чакаме връщането на член първи, лагерите и софийското гражданство - награда за активните борци. И ДС ни липсва. Не че са се махнали, но някак минаха в нелегалност.

Добави коментар

Водещи новини