МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК дружества

  • 30 януари 2020 17:40

  • 462
  • 0
МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК дружества
© МОСВ

МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК дружества, съобщиха от министерството.

Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по изпълнение на условията в разрешителните за водовземане. Това решение е било взето днес на извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите в МОСВ под ръководството на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и с участието на зам.-министър Красимир Живков.

Според информация, изнесена от зам.-министър Живков, има ВиК оператори, които отчитат 95 на сто загуби по мрежата - като в Шумен, много други дружества пък съобщават за 70-85 на сто загуби по водопровода.

Министър Димитров съобщи още, че в МОСВ ще бъде създаден специален център, който ежедневно ще следи ползването на вода от ВиК дружествата и ако трябва, ще се променят графиците на 10 дни. Според него има няколко проблемни язовира - "ако затегнем режима там, ще имаме вода за цяла година, ако не го затегнем, след 3 месеца ще питаме къде е водата. Ще е важно да се осигури за населението вода, приоритет са хората", е казал министър Димитров.

Караниколов: Към момента се ремонтират 7 язовира

Общо 6 язовира от 52 наблюдавани от МОСВ са с обем под 50 процента. Студена е на 13,4 на сто от обема, Асеновец - 28,3 на сто, Дяково - 35,5 на сто, Ястребино - 31,1 на сто, Калин - 33,7 на сто, Карагьол - 32 на сто.

Съветът е взел решение МОСВ да продължи да следи състоянието на всички 52 значими и комплексни язовира. При установяване на обем под 50 на сто на 15-те язовира, от които се използват води за питейно водоснабдяване, ще се вземат мерки за спиране на водите за промишлеността, енергетиката и други нужди, ограничаване на водите за питейни цели и преминаване към алтернативни водоизточници.

Последвайте канала на

Novini.bg
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини