Марияна Николова: Съсредоточени сме върху изграждането на национален пул от киберексперти

  • 30 януари 2020 16:24

  • 402
  • 2
Марияна Николова: Съсредоточени сме върху изграждането на национален пул от киберексперти
© Булфото (архив)

"В ход е изграждането на българската екосистема за киберсигурност в изпълнение на Националната стратегия за киберсигурност, способна да отговори на киберинцидентите със значително въздействие", заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова на международния форум "Кибертехнологии" в Тел Авив, Израел, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Акцент в изказването на вицепремиера, която е председател на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет, бяха политиките за превенция срещу киберпрестъпленията и приетите нормативни промени, произтичащи от българския Закон за киберсигурност. Тя подчерта, че приоритет за България е постигане на високо ниво на киберхигиена в институциите. "Съсредоточени сме върху програмите за обучение и образование в областта на киберсигурността, за да се изгради национален пул от киберексперти, които да отговорят на търсенето на бизнеса и правителствените организации", изтъкна вицепремиерът Николова. В рамките на участието си във форума тя припомни мотото на българското председателство на Съвета на ЕС - "Съединението прави силата", което би подхождало и на общите усилия в сферата на киберсигуността.

Марияна Николова посети израелското Национално бюро по киберсигурност

Вицепремиерът Николова даде висока оценка на партньорството на страната ни с държавата Израел по отношение на киберсигурността. Тя сподели своите впечатления от посещението на българската делегация в Националното бюро по киберсигурност в израелския град Беер Шева. Заместник министър-председателят каза, че е било договорено с ръководството на бюрото да се засили сътрудничеството и обменът на информация.

В делегацията са заместник-председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Красимир Симонски и националният координатор по киберсигурност и началник отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.

Последвайте канала на

Novini.bg
402 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Успех

2020.01.30 | 16:49

1

Кибер "експерти" за 1000 лв заплата (която предлагате) ще намерите само във факултета или Христо Ботев, даже и там не сигурно, защото тамошните експерти изкарват повече от кражби и продажби...

Има колега....

2021.02.19 | 15:35

2
ЛЮБЧО ВУЧКОВ (ТУЛЕВ) Е ЕКСТРА ЕКСПЕРТ

Добави коментар

Водещи новини