Радев: Държавите, които развиват технологиите, задават дневния ред

  • 30 януари 2020 15:41

  • 350
  • 1
Радев: Държавите, които развиват технологиите, задават дневния ред
©

Държавите, които развиват технологиите, определят бъдещето и задават дневния ред, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на днес по време на церемонията по отличаване на победителите в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината" с марката "Високи постижения в иновациите".

Ние имаме достатъчно талант, потенциал и амбиции, за да бъдем част от този процес, посочи държавният глава.

Вярно е, че Европа изостава от страни като САЩ, Китай, Япония, но пътят за преодоляване на това изоставане е обединението, смята Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Имаме шанс да успеем, ако всички европейски държави се обединим и всяка има амбицията да присъства по-силно на европейската иновационна карта, отбеляза той.

По думите му има нужда от още по-голяма държавна подкрепа, като въпросът е не само да се дадат пари, а по какъв начин да се организира процесът, така че парите да носят максимален ефект.


Нуждаем се да пренесем иновативността като занятие и начин на мислене на още по-ниска възраст, смята президентът. Предложението му е във всеки областен град да се създаде център за дигитални технологии и иновации, където да има оборудване на високо ниво и учениците да могат да се подготвят безплатно за дигиталните технологии на бъдещето и да придобиват иновационна култура.

Румен Радев ще удостои с държавни отличия дейци на културата и науката

Иновациите са ключът към нашето бъдеще, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и допълни, че иновациите възпитават хора да мислят креативно, да имат силата да отстояват своите идеи, да мислят перспективно.
Всеки иноватор трябва да преодолее поне две бариери - едната интелектуалната, да надскочи стандартното, а другата е психологическата - да има достатъчно смелост да се хвърли в неизвестното, каза президентът. Той посочи, че иновациите трябва да бъдат поощрявани, те ни теглят напред и ни включват в световната система, подчерта държавният глава. По думите му иновациите отразяват амбициите на една нация да се развива като конкурентоспособна, амбициите да бъде част от икономиката на бъдещето.

По време на церемонията в категорията "Иновация за пазарно лидерство" беше отличена "Ултрафлекс Корпорейшън" ООД, за новаторска система за индукционно нагряване, приложима в сектори, свързани с термообработката на материали.
В областта "Зелена иновация" за 2019 г. беше отличена фирмата "Интернешънъл Пауър Съплай" АД за автономна хибридна токозахранваща система за управление на добита електроенергия от възобновяеми източнии.
В категорията "Социална иновация" наградена беше Найкомс ЕООД за система от хардуерни и софтуерни продукти в областта на телемедицината, включително станция за телемедицина и програма за онлайн аудио-видео консултация между лекар и пациент.

За "Иновативно новостартирало предприятие" беше отличена Пауър Дрон, която разработва софтуер за специализиран анализ на данни от техническа инспекция на електропроводи и друга енергийна инфраструктура на основата на заснемане с дрон. За "Качество на живо" награда получи ПроВиотик АД за създаването на лиофизиран пробиотик на основата на щам Лактобацилус Булгарикус, изолиран от кокиче и отгледан в биозеленчуков сок.
За "Иновация за развитие на таланти" отличие получи Юбитрак ООД за автоматизиране на процеса на събиране на данни за представянето на футболисти и отбори чрез прилагане на алгоритми за компютърно зрение и машинно обучение върху видеоматериал.

В категорията "Иновация в креативните индустрии" бе отличена ЗенАрт ООД за каталог от реални исторически, културни и природни дестинации във виртуална реалност.
Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината" се организира от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и се провежда под патронажа на президента. Марката "Високи постижения в иновациите" е знак за иновативност, с който се отличават върхови постижения, въздействие и ефективност на авангардни иновации, разработени от български предприятия.

Последвайте канала на

Novini.bg
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Именно

2020.01.30 | 16:11

1

И тези държави определено не са "Русия", която в технолигичен аспект е горе-долу на нашето ниво.

Добави коментар

Водещи новини