Народното събрание отхвърли на първо четене промени в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки

  • 30 януари 2020 15:34

  • 505
  • 0
Народното събрание отхвърли на първо четене промени в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки
© Novini.bg

Народното събрание отхвърли на първо четене промените в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, внесени от депутата Георги Михайлов от "БСП за България".

В писмено становище на Министерство на финансите за законопроекта се посочва, че обсъжданите нормативни промени не са съобразени с действащото законодателство в областта на публичните финанси. Изтъква се и фактът, че в мотивите липсва подробен финансов анализ.

Д-р Даниела Дариткова представи становището на здравната комисия. Тя посочи, че по време на дискусията някои от народните представители са посочили, че предстои разглеждането в Народното събрание на внесени от Министерски съвет промени в Закона за лечебните заведения, чрез който се предлагат и промени в Закона за трансплантациите на органи, тъкани и клетки именно в посока насърчаване на донорството и развитие на трансплантационния процес в страната.

Вотът на недоверие не мина

Вносителят Георги Михайлов отчете, че за една година трансплантационната активност в България не е променена. Той посочи, че България има най-ниска активност по отношение на трансплантациите - 0,7 на сто на милион население, докато в Хърватия тя е 7,9 на сто на милион население, а в Словения 11,4 на сто - милион население.

Депутатът каза, че на второ място от левицата са поставили въпроса за улесняване механизма на донорството и даде пример със страни, членки на Евротлансплант. Михайлов обясни, че в страни като Австрия, Хърватия, Белгия,

Люксембург е въведен режим на презюмирано съгласие, при което се иска съгласие от близките, в случаите, в които той е изразил изрично несъгласие за донорство.

"Притежаването на тази доброволна карта за съгласие за донорство няма никаква правна стойност, когато според законодателството тя трябва да бъде консултирана активно с близките на пациента, който се намира в състояние на мозъчна смърт", отбеляза депутатът. Той бе категоричен, че България вече шеста година не е член на Евротрансплант поради това, че ние имаме брой на донори на милион население, който е абсолютно недостатъчен.

Колегата му Антон Кутев упрекна управляващите, че позицията им по така предложения законопроект не е адекватна. Той напомни, че само от чакащите за белодробна трансплантация вече са починали десет души. "Това, което правите в момента, струва човешки животи и се учудвам, как не ви тежат!", каза депутатът.

Парламентът одобри Закона за автомобилните превози на първо гласуване

Последвайте канала на

Novini.bg
505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини