Горанов с подробности за невнесените от Божков стотици милиони

  • 30 януари 2020 11:53

  • 17017
  • 22
© Novini.bg

Хазартните оператори под надзора на комисията заплащат такса по Закона за хазарта. Те се администрират от Комисията по хазарта. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в парламента в отговор на въпрос дали финансовото министерство е имало информация през годините какви данъци е плащал бизнесменът Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и имало ли е данъчни нарушения от страна на фирмите му, свързани с лотарията, предаде репортер на Novini.bg.

Вероятно хазартните оператори на основа на другите данъчни закони заплащат осигурителни вноски и корпоративен данък за другите дейности, но за организирането на хазартни игри, така както е посочено в член 30, алинея 3 на действащия Закон за хазарта, се събират такси, които се администрират от Комисията по хазарта като надзорен орган по организирането на хазарта в България, поясни той.

Попитан могат ли да се събират такси със задна дата, Горанов посочи: "Това, което констатира Държавната финансова инспекция, са огромен по размер, ако се спазва законът, дължими, но невнесени такси. Отттук нататък е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми".

Искат от КПКОНПИ да провери Комисията по хазарта

В отговор на въпрос има ли информация за данъчни престъпления, извършени от Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от или от структури, на които той е ръководител, министърът на финансите заяви: "Това се разследва в момента. Текат и данъчни ревизии на тези дружества, възложени от прокуратурата. За данъчни ревизии, преди да са приключили, няма как да имам информация. На този етап не разполагам с информация за окончателния им ход и изводите, които данъчната администрация ще направи. Държавната финансова инспекция установи грешки в прилагането на закона от страна на Комисията по хазарта, довели стотици милиони невнесени такси от организиране на хазартни игри".

Попитан дали като принципал на Комисията на хазарта Министерството на финансите не носи нейната вина за пропуснатите ползи, Владислав Горанов каза: "Смислен въпрос, но ако прочетете Закона за хазарта, Устройствения правилник на Министерството и всички други нормативни актове, министърът на финансите има само правомощия да назначи членовете, един от които е председател, който се назначава от него, а другите се представят от ведомства като Министерството на правосъдието, ДАНС, Министерството на икономиката, Националната агенция по приходите. Оттам нататък Държавната комисия по хазарта е единственият държавен орган, който лицензира и контролира изпълнението на лицензите, свързани с хазарта. Това системно и добре е описано в законодателство".

Иван Гешев: Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков

Припомняме, че вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че срещу Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от има повдигнати 7 обвинения, едно от които е за това, че е ръководил организирана престъпна група и че има издадена европейска заповед за арест на бизнесмена. Божков е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Издирва се и на територията на страната.

В ареста за 24 часа са 8 служители на Комисията по хазарта, сред които е и председателят Александър Георгиев. Според прокуратурата той също е бил част от организирана престъпна група, но към момента обвинението му не е формулирано. Общо 16 души са били отведени за разпит при вчерашната акция на Специализираната прокуратура и МВР в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

В интервю по телефона за БТВ днес Васил Божков  заяви, че се намира в държава на Балканите, която е извън Европейския съюз, но не е Сърбия. Бизнесменът посочи, че се страхува се за живота си. 

Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва ще му осигурим и психологическа помощ, каза в отговор главният прокурор Иван Гешев.

Последвайте канала на

Novini.bg
17017 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
аз пък протестирам

2020.07.26 | 17:41

22
срещу закона за хазарта = дискриминация на властта е да нямаме възможност да участваме в европейската лотария eurojackpot до която са допуснати да участват: германия, нидерландия, норвегия, швеция, дания, исландия, финландия, испания, италия, чехия, словакия, порша, унгария, словения, хърватия, латвия, естония и литва. явно така се пълнят чекмеджета на властта !!!
гост

2020.02.01 | 18:54

21

Що ни занимавате със счетоводител от Свищовския

проблем

2020.01.31 | 10:51

20

проблемът всъщност се оказва, че е в самите обвинители - в Държавата. Как ще се очистят сами не е ясно

2020.01.30 | 16:03

19

кАакво ще стане сега сколекцията от антики на божков който никой неможе да оцени колко милиони или милиарди и как ги придобил .....иначе за притежание на един детекторметал има глоби за хасанчо

2020.01.30 | 15:45

18

Г-н Горанов,възможно ли при приходи от 3.7 милиарда лева и със средносписъчен 3000 персонал да бъдат внесени през 2017 г. соц.осигуровки-412 х.,плосък данък-103х.,корпор.данък 192х. по официални данни на една голяма компания в България.

Бойко

2020.01.30 | 15:18

16

Гоним само червените боклуци,моите хора са християни !!!
Дал съм разпореждане,питайте там Главния,той ще ви обясни.

трола Крум Усрания

2020.01.30 | 15:24

17

Дето се е б е за пари ,к у р в а т а долна.

2020.01.30 | 14:34

15

когато енергийният бос к овачки внесе милионите данъци така и черепа ще внесе .... ама на кукуво лято

2020.01.30 | 14:26

14

ГОРАНОВ,ЩОМ ТИ НАЗНАЧАВАШ ХАЗАРТНАТА КОМИСИЯ ТИ СЕ ЯВЯВАШ КАТО РАБОТОДАТЕЛ ТВОЯТА ВИНА Е МНОГО ПО-ВЕЧЕ,ЗАЩО ВСЕ ЧАКАШ ДРУГИ ДА СИГНАЛИЗИРАТ, ПЪРВО СЛАВИ ЗА СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ, СЕГА ДРУГ ЗА ХАЗАРТА

алф

2020.01.30 | 14:15

13

ще компенсирате ли с задна дата заплатите на държ служители които не са били корумпирани демек от 2014 до сега защото сте некадърни и не сте ги събрали. Веднага да дойде армията и да прибере цялото правителство

2020.01.30 | 13:40

11

До драскачите: Навъдихте се много специалисти (икономисти) все от типа на Румен Гечев. Давате мнения които никой не ви иска и то тъпи мнения.

2020.01.30 | 14:07

12

То и твойта ЕКСПЕРТИЗА никой не ти я иска,дай я на управляващите

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини