Президентът Радев: Няма малки и големи нации, има нации с малки и големи амбиции

  • 29 януари 2020 14:57

  • 515
  • 7
Президентът Радев: Няма малки и големи нации, има нации с малки и големи амбиции
©

Вече няма малки и големи нации по територия или население, има нации с малки и големи амбиции. Време е България да се превърне в държава с големи амбиции, а младите хора да ги реализират. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на дискусия в Техническия университет в Габрово с участието на студенти и академичния състав на висшето училище. Темата беше „България и технологиите на бъдещето – реални перспективи за сътрудничество и развитие. Ролята на академичните общности в управлението на науката“.

Габрово е люлката на българската индустрия и е прекрасно, че днес виждаме образец за взаимодействие между наука, образование, бизнес и местна власт, заяви президентът Радев. В изказването си той изтъкна връзката между образованието и науката с развитието на технологиите и иновациите. Държавният глава посочи, че образованието трябва да бъде обявено като национален стратегически приоритет за България и се ангажира да работи активно в тази посока. В изказването си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на призова и за разработване на Национална индустриална стратегия, в която да залегнат амбициозни цели с ясно определи отговорности на бизнеса и държавата.

Президентът Радев: Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения

„Изключително важно е какви амбиции си поставяме като държава и общество – дали си поставяме амбициите да развиваме конкурентоспособност и да се включим в икономиката на бъдещето, за което работят редица държави, или нашите амбиции ще се сведат до страна – разпределител на газ, което е важно, но трябва да има по-дългосрочна визия“, попита Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите му, страната ни има потенциал да се развие в областта на иновациите и индустриите на бъдещето, ако мобилизира способностите си за насърчаване на научния капитал и таланта на младите хора. В противен случай ще бъдем държава, която само внася технологии и плаща за тях, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Необходим е поглед към бъдещето и ако искаме да развиваме индустриалната си база, трябва да извървим прехода от производство на ишлеме към производство с добавена стойност, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите му, е жизненоважно всеки университет, както развива образование, така и да развива научни изследвания и то с практическа насоченост. Президентът подчерта, че не само бизнесът, но и държавата следва да влага средства в развитието на иновации. В момента страната ни отделя 0,7 на сто от брутния вътрешен продукт за научно-изследователска и развойна дейност, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и призова този дял да се увеличи чувствително. Президентът изтъкна и отговорността на държавата да създава предвидима, благоприятна и устойчива среда за бизнес, особено за малките и средни предприятия.

„Предприетите мерки от правителството в областта на образованието в момента са в правилната посока, но не е достатъчна като обхват, иновативност и финансиране“, заяви още президентът. Той цитира тревожни данни от различни европейски изследвания, в които страната ни се нарежда на последни места  – за ниската функционална грамотност на българските ученици в средното образование, както и лошите показатели по дигитална конкурентоспособност. По думите му, ако преди страната ни е разчитала на доброто образование, което българските деца са получавали, като предпоставка да изравним неравенствата с останалите държави, то в момента това вече не е така. „Във всеки областен град държавата трябва да развие център с оборудване и инструктори, които да подготвят българските деца за дигитални умения и иновации - с безплатна подготовка и лаборатории, така че когато тези ученици станат студенти, да са много по-подготвени“, заяви президентът.

Румен Радев: Не съм черноглед. Розовите очила обаче трябва да се свалят

В отговор на студентски въпрос как могат да се преодолеят регионалните дисбаланси в страната президентът заяви, че за хармонично развитие на регионите е необходима финансова децентрализация. Според  Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на един от начините това да се постигне е, ако част от данъците, например печалбата на бизнеса, който е на територията на дадена община, остава в бюджета на местната власт. „Когато хората от Габрово знаят, че средства от техния труд пряко отиват в местното ръководство, ще имат и по-голяма активност, гражданска активност да задават приоритетите за изразходването на тези средства“, даде пример Радев. Президентът обърна внимание и на ролята на държавата в помощ на общините за детското здравеопазване, подкрепа за млади семейства, образованието, необходимостта от комплексни политики, така че младите имат сигурност и перспектива да се развиват в родните си места.

В ЕС никога няма да постигнем икономическо и социално сближаване между Източна и Западна, между Северна и Южна Европа, ако няма сближаване в научна и образователна инфраструктура, в научни и изследователски програми, заяви президентът в отговор на въпрос на студент. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посочи, че са необходими повече европейски средства, които страната ни да насочи за изграждане на научно-изследователски центрове, лаборатории, като финансова и научна  помощ за университети. „Какво правим в момента? Науката и технологиите ще се развиват на запад, а пък ние тук ще ползваме евро фондове да строим пътища, градинки“, допълни Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

На въпрос за необходимостта от конституционни промени президентът заяви, че след 30 години преход трябва да изясним дали основният закон не допуска възможност за противоречив прочит и така да не може да достигне заложеният в нея политически проект за правова демократична и социална държава. Президентът посочи, че в консултациите си досега се е срещал с неправителствени и съсловни организации, предстоят срещи с представители на институциите, както и с парламентарно представените партии. 

Последвайте канала на

Novini.bg
515 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.01.29 | 15:18

1

Радев ,както винаги си номер едно ..Т

Незабравка

2020.01.29 | 15:48

2

Браво! Това е начетен Президент!!

2020.01.29 | 16:05

3

Радев цяла България е отзаде Ви,влезте в политиката и покажете на гробарите как се управлява.

2020.01.29 | 17:19

4

Одзаде сме на мама..в газ..

2020.01.29 | 17:20

5

Мръсна червена измет.Дух....го на Бойко и на гн Гешев.МД.

Бивш комунист

2020.01.29 | 19:17

6

Да господин Радев е бивш ВОЕНЕН това хахахаха смях

Пак аз

2020.01.29 | 19:19

7

и слъга на госпожа лъжа и на цялата комунистическа твар....срам ееее

Добави коментар

Водещи новини