Захариева категорична: В готовност сме да изпратим самолет за българските граждани в Ухан

  • 28 януари 2020 18:51

  • 1455
  • 11
Захариева категорична: В готовност сме да изпратим самолет за българските граждани в Ухан
© Кадър - БТВ

Премиерът каза сутринта, че ако се наложи, ще изпратим самолет за българите в Ухан. Нашите съграждани там са четирима - три момичета и едно момче.

Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по повод разрастващата се епидемия с китайския коронавирус. "От първия ден на кризата с коронавируса, нашето посолство в Китай е във връзка с нашите сънародници. Следим ситуацията, в готовност сме и при първа възможност ще изпратим самолет. Има и други опции. Няколко държави обявиха, че ще изпратят самолети за своите съграждани. Може да изпозлваме тях, но град Ухан е под карантина и полетите са забранени. Трябват координирани действия. Никоя държава не е извела своите граждани от Ухан. В постоянна връзка сме и с китайските власти. Искам да благодаря на колегите в Пекин, които са в 24-часова връзка с трите момичета и момчето в Ухан. Искам да успокоя родителите им, че българската държава няма да ги изостави. В момента град Ухан е затворен. Днес американски самолет не е получил разрешение за кацане. Работят и германците, работят и французите. Работим координарано и имаме общ европейски подход. Не става въпрос за средства. Готови сме да изпратим и правителствения самолет. Работим 24 часа в денонощието. Преди малко получихме и списък с всички европейски граждани, които са в Ухан. Работим и действаме координароно с останалите европейски държави", повтори Захариева.

Българска студентка, блокирана в Китай: Ухан е пуст като София по празниците

Тя говори и по темата за разкритите руски шпиони у нас. "Не мога да кажа нищо повече по темата за руските шпиони от това, което разкри прокуратурата. Това е следствена тайна. Съобщението от прокуратурата бе доста подробно. Единият от руснаците е дипломат, а другият е служител в посолството. Имат имунитет и срещу тях не може да се води досъдебно производство. След като получихме писмото от прокуратурата, веднага извикахме руския посланик и поставихме срок от 48 часа двамата да напуснат страната. Дипломатът е обявен за персона нон грата. Това са нормалните дипломатически реакции. Българската прокуратура, българските служби и МВнР са защитили националните интереси. МВнР нямаше какво друго да направи освен да настоява за напускането на България от страна на тези двама души. Не мога да коментирам за какво точно са шпионирали двамата руснаци. Прокуратурата бе доста подробна в своето съобщение. Няма как българските власти да си затварят очите пред подобни неща. Ние искаме да поддържаме с Русия приятелски и партньорски отношения. Най-вероятно Русия ще обяви за персона нон грата същия брой българи. Това е нормално. Вярвам, че няма да има влошаване на отношенията с Москва. Работим във възходяща линия с Русия и не мисля, че тази тема ще попречи с нещо. Освен това руският външен министър е голям професионалист", категорична бе Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Кремъл официално предупреди София

Тя не подмина и темата за предстоящия Брекзит. "От 1-ви февруари Великобритания напуска ЕС. До края на тази година няма да има промяна в пътуванията за българите до острова. Искам да благодаря на всички български граждани и дипломати във Великобритания за тяхната активна дейност. Българските граждани са най-активни и най-много са се регистрирали, за да получат статут на уседналост. За 2021 година все още няма предоставени конкретни данни от Великобритания за миграционната политика, която ще провежда. Имаме първоначална информация, че ще може да се кандидатства за статут на уседналост, като предимство ще имат хората с по-виоска квалификация. След 1-ви февруари ще се дискутират и ще се преговаря по тези теми. Много е голяма вероятността от 2021 година Великобритания да изисква да се пътува до страната с червени паспорти, а не с лични карти. Правим много информационни кампании за Брекзит и обясняваме подробно всичко по темата", завърши Захариева.

Часове ни делят от Брекзит!

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1455 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Георгиева

2020.01.28 | 18:27

2

Ами, то вече има група вьрнали се от Китай - танцовият ансамбьл по народни танци. Инкубационният период е дьльг...

2020.01.28 | 18:09

1

ЗА ДА МОЖЕ ДИРЕКТНО ДА ДОКАРАТЕ КОРОНА ВИРУСА ТУКА????КОЙТО ОБИЧА БЛИЗКИТЕ СИ И Е ПОПАДНАЛ ПОД КАРАНТИНА,ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ КЪДЕТО СИ Е,ЗАЩОТО ИНАЧЕ ЩЕ ИЗЛОЖИ БЛИЗКИТЕ СИ НА ОПАСНОСТ.КОФТИ Е,НО ТАКА Е ПРАВИЛНО.

2020.01.28 | 18:32

3

На сапун всички контактни и с ляв уклон

2020.01.28 | 20:34

5

тази има качества за една стара професия но за министър на външните работи не я бива

гошо тъпото

2020.01.28 | 19:47

4

В КАКВО СЕ ИЗРАЗЯВА ГОТОВНОСТТА . ДА ЛЪСКАШ САМОЛЕТА ИЛИ НЕЩО ДРУГО

2020.01.28 | 20:55

6

Гадна кyрва.

ззз

2020.01.28 | 21:23

7

за да донесат болеста ли ма патко заспала .. да ви таковам на пълните некадърници

Георги

2020.01.28 | 23:08

10

Ама и ти ще отидеш да ги оосрешнеш нали, може и банкянския да вземете?

ако

2020.01.28 | 21:58

9

ако дойде тука тоя вирус, герберастите ще ни изтрепят хуманно като прасетата и ще вземат бонуса по плана ранът

2020.01.28 | 21:58

8

Мда, а после заразата като тръгне у нас, със същия самолет ще запрашат към топлите страни

2020.01.29 | 07:27

11

ДОКАРАЙТЕ ГИ ТУКА ЗА ДА СЕ УСКОРИ ЕПИДЕМИЯТА.САМО КОРОНА ВИРУС НЯМАХМЕ?СЕГА НИ ГО ДОКАРАЙТЕ ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН.МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРНИ?

Добави коментар

Водещи новини