София ще даде вода на Перник, решиха от СОС

  • 28 януари 2020 13:40

  • 1542
  • 7
© Novini.bg

Столичният общински съвет прие да се помогне на Перник заради водната криза. Предложението бе одобрено с 56 гласа "за" и един „въздържал се“. Дебатите за това дали да се позволи от водопреносната мрежа на София да бъде използвана за пренос на вода от язовир "Белмекен"/"Бели Искър" към Перник, продължиха близо 3 часа, а заседанието бе извънредно. На него присъства и кметът на Перник.

Основното, което се опитваме да решим днес е дали бихме желали да отпуснем вода за нуждите на Перник, така че да могат да запазят режима, който е въведен в момента. Не мога да разбера атаките към единственото политическо лице, което решава кризата - Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Политическата роля на кмета на София е да реши кризата. Можем да изпитваме гордост от управлението, което ни гарантира спокойствието“. Това заяви Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е от СОС.

Общински съветници: София ще даде вода на Перник

„Контролът ще се извършва чрез концесионерът Софийска вода. Във всеки един момент, в който има и най-малък риск за водоподаването на Столична община, водата към Перник, ще се спира“, подчерта другият съвносител на предложението.

Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа призова на заседанието трябва да присъстват министрите на екологията и околната среда.

„Това не е водна, а политическа криза, която ще ни струва около 30 млн. лева. Предлагам ГЕРБ от партийната субсидия да ги плати. Ние не носим отговорност към безотговорното управление на водните ресурси“, коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Той добави, че целта на общинарите е да подобрява живота на хората, а не да решават кризи. И подчерта, че при тежка криза само оставки няма да са достатъчни.

Малина Едрева се обърна към Бонев и го обвини, че изказването му е насочено не към София, а касае цялата страна. Тя го попита колко хора стоят зад него.

Изказването му бе определено като популистко от председателят Елен ГерджиковЕлен ГерджиковЕлен Стойчев Герджиков е роден на 07.06.1972 г. Висшето си образование завършва в СУ "Св. Климент.

Бе изказано мнение, че е време да спрем да управляваме кризи, а да се лансират мерки, за да не се стига до тях.

Карлос Контрера заяви, че опасенията за риск пред София са пресилени в този случай. "Категорично възразявам срещу практиката сегашния проблем да се истеризира до нива, в които да се говори, че цената на водата в София ще се повиши заради Перник".

На заседанието стана ясно, че решението няма да наложи промяна в концесионния договор със Столична община. "Софийска вода" няма да повишава цената на водата на столичани заради пренасочването на вода към Перник, категорични са вносителите на предложението. От дружеството допълниха, че ще имат повишени разходи, и се надяват КЕВР да го има впредвид.

Методи Лалов коментира проблема, че нито държавата, нито общината правят нещата, както трябва. Когато има криза, отговорните лица за кризата в Перник, трябваше да седят днес в тази зала.

Прошков каза, че казаното до тук е безполезно за гражданите на София. Той призова да се спре този устрем, за да може да се решават конкретните предложения. Единствената бележка по същество е касаела липсата на данни, но това не е така. Подробни анализи са били представени".

Припомняме, че кабинетът предложи изграждането на водопровод между столицата и миньорския град през Мало Бучино като антикризисна мярка. Проектът е на стойност 25 милиона лева. Освен тях държавата ще трябва да заплати и дължимите такси за пренос на водата по софийската инфраструктура.

Столичният общински съвет решава за водата към Перник

Кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска успокои столичани, че помощта за Перник няма да ги ощети. Тя настоя водоснабдяването на София да бъде подсигурено чрез монтиране на спирателен механизъм по новия водопровод и чрез отпускане на средства за ремонт на стената на язовир "Бели Искър".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1542 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.01.28 | 15:17

1

Перк какво ще даде в замяна,освен протести

Кисел

2020.01.28 | 16:28

5

Перник ще си плаща тази вода на Соф. вода, освен това яз. Белмекен май е в Пазарджишка област, а? Чия е водата?

гошо

2020.01.28 | 15:50

3

Хората в Перник МИЗЕРСТВАТ а управниците се "ШУГАВАТ" СЪС СЪБРАНИЯ,ОПЕРАТИВКИ , КОМЕНТАРИИ И БЕСЕДИ ПО МЕДИИТЕ !

гошо

2020.01.28 | 15:45

2

Ако беше това което се случва ДНЕС по времето на Т.Живков ! - досега /днес/ КАНАЛА ще е ПРОКОПАН и ТРЪБИТЕ -ПОЛОЖЕНИ !!!!!!!!!! . стига СЪВЕЩАНИЯ, КОНСУЛТАЦИИ,ПРЕДЛОЖЕНИЯ и расъждения - "ДЕЛА ,ДЕЛА И ПАК ДЕЛА" , казваше Живков."Дума дупка не прави".

2020.01.28 | 16:08

4

и кой ще го прокопае стройтелни войски ги няма няма я безплатната работна ръка А УМНИК ГОШО НЯМА ДА КОПАЕ ТОЙ ЩЕ ПРОТЕСТИРА ЩЕ ПИШЕ ЩЕ ПОЛУЧИ 50 се так и храна.

аз

2020.01.30 | 15:03

7

В статията е пропусната съществена подробност, че Сидеров е единственият, който е гласувал "против" с аргумента: "Ниe плaщaмe пoмпeни cтaнции, бaйпacи, рeмoнт нa язoвир, вoдoпрoвoд дo Пeрник, cлeд кoeтo кoнцecиoнeрът зaпoчвa дa прoдaвa вoдa и дa пeчeли”, зaяви пo врeмe нa дeбaтитe в Oбщинaтa Cидeрoв."

????

2020.01.29 | 22:03

6

A, Самоков и ОКОЛИЯТА ще ДАДЪТ ли????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини