Борис Ячев: Комисията по хазарта е проспала спазването на закона

  • 27 януари 2020 19:13

  • 26893
  • 22
Борис Ячев: Комисията по хазарта е проспала спазването на закона
©

Председателят на антикорупционната комисия в парламента и член на НФСБ, Борис Ячев, бе гост в предаването "Още от деня" по БНТ.

Политикът коментира темата за внесените поправки в Закона за хазарта.

Припомняме, миналата седмицата на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси с 11 гласа "за" бе приет на първо четене внесения от Симеонов Проектозакон за промени в Закона за хазарта. Те бяха подкрепени от управляващите, а БСП и ДПС решиха да се въздържат. С промените се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Проектозаконът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лицензи ще бъдат прекратени, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Депутатите приеха промените в Закона за хазарта и забраниха частните лотарийни игри

Тази седмица ще внесем сигнал до КПКОНПИ и  ще искаме да бъде проверено имущественото състояние на членовете на Държавната комисия на хазарта. Ще бъде проверено дали декларираното от тях имущество отговаря на техните приходи, каза Ячев. По думите му определено има проблеми в дейността на комисията по хазарта.

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е корумпирана и купена

“Не мисля, че този спор, чисто бизнес спор, е в основата на тази ситуация, която в момента има около хазартния бизнес и Закона за харзата. Идеята за тези промени в закона дойдоха още през 2018 година. Още тогава обмисляхме идеята за постепенно въвеждане на по-сериозна държавна регулация.
Това е идея, което е отлежала във времето”, заяви Борис Ячев.

Тежко корумпираната и купена Комисия по хазарта укрила документи от инспекторите на АДФИ

На въпрос нарушен ли е законът, той заяви, че комисята по хазарта би трябвало да уеднакви ставката - или 15%, или 20%. Ако приемем, че действително има двойнственост, държавната комисия  по хазарта е проспала спазването на закона, каза той.
По думите му държавната комисия не е наблюдавала внимателно спазването и на други изисквания на закона - например местоположението на казината.
Той заяви още, че ако се въведе държавна регулация на една част от хазартния бизнес - лотарийните игри - тогава на институцията Български спортен тотализатор ще се даде възможност да се развива в по-голям мащаб.

Цветомир Найденов: Васил Божков е монополизирал лотариите. Този частен монопол е по-лош и от държавния

Той коментира още, че не е левскар, но подръжните на отбора и членовете на фенските организации, са чули онова, което държавата има да им каже от устата на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.
“Самите фенски клубове не са единни в позицията си, но тонът е спокоен, всички се обявиха против “модела на бащицата”, от чието състояние зависи бъдещето на такъв отбор като Левски”, заяви Ячев.
Цветомир Найденов: Проблемът с неплащането на данъци на Васил Божков е най-малкият му проблем

NOVINI.BG припомня, на 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. 

Държавен служител от НАП на път да изхвърли от България огромна международна компания, една от най-големите данъкоплатци в страната ни.

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). В статия публикувана преди една година, предвидихме какво ще се случи с лиценза на Betfair  и то се случи както го бяхме описали - припомнете си ТУК! Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително. 


Александър Георгиев, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

Темата коментира и премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той изрази недоволство с връзките, които се правят с ФК "Левски" и напомни, че е болен левскар. "Бизнесът трябва да бъде непроверяван и да не плаща данъци ли?", попита премиерът. Това е официален доклад (на АДФИ) и касае разлика в неплащане на такси за стотици милиони. Ако е вярно това, повтарям, значи не са платени стотици милиони такси от различни дружества. Никой на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна. И ако някой не си е платил таксите, ще му се отнеме лиценза. Така че ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е верен, няма да има от какво да се безпокоят. Дали е виновна комисията и дали хора ще бъдат осъдени - ще видим. В момента всички работят на пълни обороти​​ - коментира Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г

Борисов: Болен левскар съм, но няма нищо да крия. Който не плаща, му се взима лиценза

От Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) също изнесоха първи данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Финансовата инспекция се извършва по разпореждане на министъра на финансите от 12 декември 2019 г. и със заповед на директора на АДФИ Георги Начев от 16 декември 2019 г. 

Горанов разпореди проверка на комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева

На брифинга Начев съобщи, че две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лев, като се очаква сумата да нарасне. От член 30 алинея 3 на Закона за Хазарта е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра. От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори, за същата хазартна игра, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисиионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила. Установено е, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси, стана ясно още на пресконференцията.  

Цветомир Найденов: Васил Божков ни каза буквално - ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов

Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", сумата е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече, като това е сумата за периода  2014 г. до 2019 г. С цел установяване на приходите на държавата от хазартните игри за проверявания период финансовите инспектори са поискали от ДКХ справки по месеци на броя и стойността на направените залози за всяка игра, но все още чакат цифрите. При условие, че базата, на която са били определяни годишните такси, е била същата, по която са определяни спрямо държавното предприятие, сумата е повече от 210 милиона, разкри Начев и добави, че очакванията му са след приключване на финансовата инспекция тази сума да бъде доста променена и да нарасне. След приключването на финансовата инспекция резултатите ще бъдат публикувани официално, като се очаква това да стане в рамките на един месец. 

АДФИ: Две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева, проверките продължават, сумата се очертава да бъде много по-голяма!

 

Последвайте канала на

Novini.bg
26893 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Васил

2020.01.28 | 07:57

22

КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА СЕЕ НАГУШИЛА ЗДРАВО, НИЩО НЕЕ"Проспала" милиони са взели!

Гошо

2020.01.27 | 21:22

10

Александър Георгиев е на свобода,а Гешев се занимава с Президента!!!!? СМЯХ!!!

Уча се !

2020.01.28 | 05:18

21

Коя е мафията ?!

За мен, е БКП-БСПрестъпници !

Още не е намерил някой, да им "избие" зъбите !

2020.01.27 | 21:28

12

Маф...ията си има държава.

2020.01.28 | 02:18

19

Ние им плащаме да работят ,а те взимат заплати и подкупи рушвети .Като няма контрол, няма виновни.

До боклука Борис Ячев

2020.01.28 | 05:13

20

ДКХ не е "проспала", а е
изтъргувала данъците !

Боклук мръсен и миризлив !

Корупцията тук, направо крещи !

Веселин Василев

2020.01.27 | 19:40

4

А защо получават заплати..

зелено чооовече

2020.01.27 | 23:37

18

Да върнат те откраднатото,щом са заспали на платена стража

2020.01.27 | 23:24

17

Нещата започват да стават нормали,за ужас на мафията

2020.01.27 | 23:08

16

тоя ячев е една скрита лимонка ,и тои беше замесен в някакви глупости.

2020.01.27 | 20:33

6

Проспала!? Интересно внушение за пред народонаселението! Демек грешката е неволна! А са получавали заплати от бюджета за това... Бах мама му! Да спиш срещу заплащане, при условие, че не си проститутка или нощен пазач... Майко Българио, докъде я докарахме?

2020.01.27 | 23:00

15

Нека трият скоро техните любимци ще трият наровете в централния

До новинарника

2020.01.27 | 22:34

13

Докарах го до десет палеца нагоре, а сега имам само два! Липсващите осем си ги заврете отзад! Не ми се свидят...

2020.01.27 | 22:42

14

Дай му на този триъгалните зарчета и да залага цял ден на двойка каро

2020.01.27 | 21:23

11

Защо е сух Перник Ами плюйте му на главата да видите колко лесно ще им влезе!

Защо е сух Перник

2020.01.27 | 21:17

9

Докато ни занимават с хазарта се подготвят чуждестранните концесии на ВОДОИЗТОЧНИЦИТЕ в страната.

Добави коментар

Водещи новини