Мария Габриел обясни коя е важната част от европейската иновационна екосистема

  • 27 януари 2020 12:36

  • 273
  • 0
Мария Габриел обясни коя е важната част от европейската иновационна екосистема
©

Българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова се срещна днес с лидерите на организациите, отговарящи за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани, по инициатива на Националната агенция за малки и средни предприятия. Тя представи приоритетите си в областта на иновациите и инструментите за подкрепа, особено в рамките на Европейския съвет за иновации, който е част от новата програма „Хоризонт Европа“. След продължаващото успешно изпълнение на Цифровата програма за Западните Балкани, която стартира по предложение на Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, сега на дневен ред са действията за активизиране на инвестициите в иновации, които могат значително да допринесат за по-висока конкурентоспособност на бизнеса.

„Организациите, насърчаващи и развиващи иновациите, са жизненоважни партньори на новата Европейска иновационна екосистема, част от програма „Хоризонт Европа“. С предложен бюджет от 100 милиарда евро, тя ще бъде най-амбициозната програма за научни изследвания и иновации в ЕС. Нуждаем се от успешни иновации, които да са комбинация от технологии с бизнес и финансови модели. Това ще има дълбоко положително въздействие върху обществото и икономиката“, подчерта Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

 

 

Тя акцентира и на мисиите като една от ключовите новости в „Хоризонт Европа“, които ще са насочени към създаването на иновации и научните изследвания за борба с рака, изменението на климата, умните градове, храните и водите. Освен това, повече от 10 милиарда ще бъдат насочени конкретно към иновациите. В рамките на Европейския съвет за иновации ще се предлагат различни схеми за достъп до капитали и за увеличаване на стартиращите предприятия. Иновационният съвет осигурява пряка подкрепа чрез два основни инструмента за финансиране – Pathfinder за началната фаза и Accelerator за развитие и внедряване на пазара. „Вие можете да подкрепите Европейската инициатива за иновационна екосистема чрез изграждане на мостове между вашата екосистема и други такива, популяризиране на истории на успеха и осигуряване на благоприятна среда за иновации и предприемачество. Това е в наш взаимен интерес. Напълно подкрепям желанието на Западните Балкани да подобрят участието си и в следващата програма „Хоризонт Европа“ след успешното си представяне в сегашната „Хоризонт 2020“. Това ще помогне на балканските държави да противостоят на проблема с изтичането на мозъци“, подчерта българският еврокомисар.

След 2017-та година, държавите от Западните Балкани отбелязват значителен ръст на участието си в настоящата рамкова програма. Черна гора и Босна и Херцеговина се представят над средното за ЕС ниво. Съществуват редица центрове за върхови постижения, които действат като регионални стимулатори.

 

Мария Габриел: Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката

 

„Западните Балкани могат да се справят още по-добре. Не само в схемите на Европейския съвет за научни изследвания и Европейския иновационен съвет, но и в проектите за сътрудничество. В тази връзка въведохме т.нар. „схема за свързване“, която ще даде възможност за отваряне на установени мрежи към по-слабо представени държави. Научните изследвания и иновациите ще играят централна роля в следващите години в глобален план. Насърчавам държавите от Западните Балкани да задълбочим партньорството си и заедно бъдем силен играч на световната сцена, давайки на нашите иноватори и стартъпи възможност да растат“, призова Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини