България и Кипър ще активизират сътрудничеството си в областта на енергетиката, икономиката и свързаността

  • 24 януари 2020 16:49

  • 649
  • 2
България и Кипър ще активизират сътрудничеството си в областта на енергетиката, икономиката и свързаността
©

България и Република Кипър споделят амбицията да засилят сътрудничеството си в областта на енергетиката, икономиката и свързаността, като това ще създаде нови възможности и за региона на Източна и Югоизточна Европа. Тази обща позиция изразиха на среща на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидис, който е на посещение в София.

На срещата беше обсъдено предстоящото посещение у нас на кипърския президент Никос Анастасиадис по покана на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на през февруари, която ще даде нов импулс на приятелските отношения между двете страни.

Българският президент и кипърският външен министър разгледаха перспективите за задълбочаване на бизнес контактите между двете страни, както и за подобряване на транспортната свързаност в нашия регион.

България има интерес към енергийните проекти за пренос на природен газ, част от които е и Кипър. Енергийната ни свързаност ще допринесе за диверсификацията на европейската енергийна карта, заяви още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона. Европа трябва да е по-активна и да намери дългосрочни и трайни решения за бежанската криза, като отчита принципа на солидарност, но и националните специфики на всяка страна, беше общата позиция на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Никос Христодулидис, които отчетоха необходимостта от работещи и оперативни механизми за решаване на проблемите пред Общността.

Двамата бяха единодушни, че европейската перспектива за страните от Западните Балкани има изключително значение за стабилността и сигурността не само на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз.

Българската общност в Кипър и многобройните студенти кипърски граждани, завършили висшето си образование в България, са важна връзка за двете държави, беше посочено още на срещата. Сънародниците ни в Кипър формират третата по численост общност в страната и имат своя принос за двустранното партньорство в икономиката и културата, заяви Никос Анастасиадис. Президентът Радев изказа благодарност за създадените условия за сънародниците ни да съхранят културата си, както и за спазването на техните трудови права.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
649 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.24 | 19:12

2

Цървул помислил се за трандафор

2020.01.24 | 19:02

1

Ряпа мухлясала

Добави коментар

Водещи новини