Обсъжда се вносът на отпадъци да се контролира както акцизните стоки

  • 23 януари 2020 18:07

  • 365
  • 0
Обсъжда се вносът на отпадъци да се контролира както акцизните стоки
© Булфото (архив)

Контролът на вноса на отпадъци да се извършва по механизма, по който се контролира движението на рискови акцизни стоки, отбеляза министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и след среща с представители на рециклиращия сектор.

Взаимстваме механизма от контрола върху рисковите стоки, който Националната агенция по приходите /НАП/ въведе - ще има гранични пунктове, през които ще минават стоките, GPS-и ще проследяват движението, ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва, каза Димитров.

Разбиха склад с отпадъци от Италия без документи

Министърът отбеляза още, че ще бъдат въведени няколко кода за рискови стоки, които ще са под особен контрол, за да не се затруднява цялата индустрия. Той посочи, че срещата е била по инициатива на представителите на рециклиращия сектор. Предстои нова среща идната седмица, отбеляза Димитров. Министърът посочи, че след като се разбере с представителите на бранша, ще докладва на премиера.

Обединихме се около идеята най-рисковите групи да се поставят под много сериозен контрол, посочи Димитров и допълни, че търсят баланс, така че контролът от една страна да е ефективен, от друга - да е максимално бърз, и от трета страна да не излезе много скъп за бизнеса.

От Българската стопанска камара /БСК/, Асоциацията на рециклиращата индустрия, Българската асоциация по рециклиране и Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба са направили своите предложения.

Според тях трябва да се въведат банкови гаранции за всики оператори и видеонаблюдение, обясни Добри Митрев от БСК. Трябва да се въведе национална информационна система за отпадъците, да бъдат създадени и критерии за компаниите, които са в "светлата част" на българския бизнес - редовно плащат данъци, възнаграждения и осигуровки на персонала си и са корпоративно социално отговорни, посочи той. Митрев отбелязва, че много често сега контрол се осъществява предимно към редовните в бизнеса.

От веригата трябва да се изхвърлят тези, които са в сенчестата част, посочи министърът. Сега със свои сили и средства ще се опитаме максимално да ги притиснем в ъгъла, допълни той. Предвиждат се по-сериозни мерки и за хората, които дават площадки за нерегламентирано депониране на отпадъците. Ако има проблеми с тях, обмисляме да отнемаме разрешението и за площадките, обясни още Димитров, цитиран от БТА.

Апелативна прокуратура - Варна с последни данни за 25-те контейнера с боклук от Италия

Последвайте канала на

Novini.bg
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини