Карлос Контрера след СОС: София няма проблем с водата

  • 23 януари 2020 13:25

  • 361
  • 0
Карлос Контрера след СОС: София няма проблем с водата
© ВМРО, пресцентър

Председателят на групата „Патриоти за София“ в Столичен общински съвет Карлос Контрера коментира след днешната сесия на съвета темата за кризата в Перник и възможността столицата да помогне за решаване на проблема с водоснабдяването на миньорския град. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

"Актуалната тема на дневен ред в момента е водоснабдяването. Тема с национално измерение, с много въпроси, неизвестни и с доста липсващи отговори. Липсата на стратегическа политика в този сектор през изминалите 30 г. вече си личи. Говоря за ситуацията в национален мащаб. Тъй като по стечението на обстоятелствата и София е част от разговора, съм длъжен да обърна внимание на няколко факта. По отношение на София трябва ясно да се каже, че проблем с водоснабдяването няма. Налице са достатъчно водни количества, потреблението на София е обезпечено. Водопреносната ни мрежа е в добро състояние. В този смисъл всякакви спекулации с водата на софиянци са игра със страховете на хората. И е добре особено политическите партии да не се поддават на това изкушение – да си играят със страха на хората", коментира Контрера.

Кабинетът прие плана за Перник, иска от СОС разрешение да пусне водата от Белмекен

Той смята, че столичният ВиК оператор „Софийска вода“ въпреки всичките разправии, които СОС има с него за инвестиционната програма, работи добре. В никакъв случай няма основания или податки за някаква криза. Водата на София е гарантирана! Ако се четат внимателно докладите на КЕВР, бизнес плановете на „Софийска вода“, сами ще се убедите. Факт е, че „Веолия“ от няколко години работи добре със Столична община и с диалог решихме доста от противоречията си. Това трябва да се признае, посочи общинският съветник.

По въпроса дали София би могла да помогне на Перник Карлос Контрера заявява, че е  ясно е, че хората в Перник бедстват.

От "Софийска вода" обявиха категорично ще има ли проблем с водоподаването за столицата

След като чрез нашата водопреносна система можем да помогнем, аз смятам, че трябва да го направим с ясните гаранции, че ние трансферираме водни количества, които не са предназначени за потребление в София. Между другото, водната система на София не за пръв път ще трансферира водни количества към съседни общини. Погледнато стратегически София би следвало да помогне на Перник първо, защото това са десетки хиляди наши сънародници, които са в бедствено положение. Второ – от санитарно-хигиенна гледна точка, от гледна точка на общественото здраве това е една цъкаща бомба. Колкото по-бързо се намери решение, толкова повече минимизираме риска, да кажем от здравни проблеми. Тези неща следва да се отчитат, категоричен е той.

Наясно съм, че каквито и аргументи да се кажат, има среди и групички, които ще ползват темата за конюнктурни цели. И въпреки това, все пак призовавам за повече разум и за по-малко политиканстване, казва в заключение Контрера.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини