НС прие промени свързани със съдии, следователи и прокурори

  • 23 януари 2020 12:52

  • 411
  • 0
НС прие промени свързани със съдии, следователи и прокурори
© Novini.bg

Мнозинството отхвърли предложението на депутатите от "Атака" съдиите, прокурорите и следователите да не могат да образуват и да членуват в професионални и неправителствени организации с приетите окончателно на второ четене промени в Закон за съдебната власт.

Не бе приета и идеята на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, Искрен Веселинов и Христиан Митев/"Обединени патриоти"/ източници на имуществото на професионалните организации да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Да бъдат създадени помощни атестационни комисии към съдилищата, гласува парламентът

НС реши също, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, съответната колегия на ВСС да може да го отстрани от длъжност до приключване на наказателното производство.

Главният прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор прави мотивирано искане за временно отстраняване от длъжност като прилага достатъчно данни.

Съдебните заседатели, чийто мандат е изтекъл до влизане в сила на промените, ще изпълняват функциите си до попълване списъка на кандидатите за съответния съд с 50 на сто от определения брой.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
411 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини