ГЕРБ/СДС: В България БСП се представя за загрижена, а в Брюксел гласува неприемливи текстове

  • 23 януари 2020 10:17

  • 1603
  • 0
ГЕРБ/СДС: В България БСП се представя за загрижена, а в Брюксел гласува неприемливи текстове
© ПП ГЕРБ (архив)

Ние, евродепутатите от ГЕРБ/СДС, смятаме, че по отношение на т. нар. Европейски зелен пакт единственото правилно решение е това, което намира приемлив баланс между екологичните цели и защитата на българските национални интереси. Това се посочва в позиция на българските евродепутати от ГЕРБ/СДС. 

Свидетели сме отново на различно поведение в Брюксел и България от страна на БСП. В България БСП се представя за загрижена за българската икономика и за работните места, а в Брюксел гласува неприемливи текстове, които пряко могат да засегнат българския интерес.

Борисов разкри пред Фон дер Лайен какво е необходимо, за да имат успех Европейския зелен пакт и борбата с климатичните промени

Притеснени сме, че български евродепутати подкрепят резолюцията на Европейския парламент относно Европейския зелен пакт от 15 януари 2020 година, която съдържа неприемливи за България предложения като например:

1. Премахване на преките и косвени субсидии за изкопаемите горива още от тази година;

2. Свръхамбиции за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. без задълбочена оценка на въздействието, която да отчита социалните и икономическите реалности в България;

3. Не приемането на текст, подкрепящ ядрената енергетика като алтернатива на изкопаеми горива;

Водещ приоритет за нас е защитата на социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и енергийната сигурност. Не бихме могли да подкрепим предложения, които не отчитат националните специфики на България или имат социално непоносима цена.

Асим Адемов: Новите екологични приоритети изискват нови източници на финансиране

Очакваме обявения от Европейската комисия „Зелен пакт“ да съдържа конкретни мерки и достатъчно финансиране (но не за сметка на европейските политики по сближаване и земеделие), с които да бъдат подпомогнати държавите-членки в техния стремеж да модернизират своите икономики, инвестират в технологиите на бъдещето и да подобрят своята конкурентоспособност.

Имайки ясното съзнание, че тази резолюция е само началото на един дълъг законодателен процес, се надяваме в бъдеще да имаме обща позиция на българските евродепутати по тази изключително важна тема и с Европейския зелен пакт да не се злопуотребява за постигане на партийни цели в България.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини