Какви са правилата за вота на недоверие?

  • 21 януари 2020 14:30

  • 1231
  • 0
Какви са правилата за вота на недоверие?
© НС, фейсбук

С нетърпение се очаква четвъртият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Вчера БСП внесе предложението си за искане на оставка на кабинета заради кризата в Перник и боклука. Мотивите към вота към са чели 40 страници.

Според правилника на Народното събрание за внасяне на вот на недоверие са нужни една пета от народните представители. БСП успя да събере 78 подписа. Според чл. 110 от правилника разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението.

Може ли БСП да свали Борисов от властта този път?

По време на разискванията не могат да бъдат правени промени и допълнения в текста на проекта за решение. Същинското гласуване трябва да е не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители или 121 гласа.

При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Премиерът Бойко Борисов отсъства от страната. Той замина в Давос за Световния икономически форум и не е ясно дали ще дойде в парламента за вота на недоверие, нещо, което се случи при вота през 2018 г. Все още не е уточнена програмата на Народното събрание за работа тази седмица.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини