Ивелина Василева отсече: Вотът на недоверие няма да мине!

  • 17 януари 2020 08:08

  • 1189
  • 2
© Кадър - БНТ

ВиК структурата е от изключителна важност, защото доставя питейна вода до населението. Факт е, че секторът е недофинансиран. Решението, което бе взето вчера за създаването на ВиК холдинг, е държавата да засили контрола. В Перник са допуснати множество грешки. Много по-рано е трябвало да бъдат взети мерки и сега положението на хората щеше да е много по-облекчено. Това заяви в ефира на БНТ Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва,  депутат от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по околна среда и водите и бивш екоминистър.

"Изпълнение са много мащабни проекти с еврофинансиране. Само в мандата на второто правителство на Борисов е изгладена близо 2 500 км мрежа, но нуждите са много повече", обясни Василева.

По думите ѝ целта е държавата да се осигури и допълнително финансиране за доизграждане или модернизация на тази критична инфраструктура.

Джевдет Чакъров: БСП имат сериозни аргументи за вота на недоверие

За кризата в Перник тя обясни, че още при въвеждане на режима и спешните мерки правителството е реагирало светкавично. "На терен работят и министри. Всички структури от държавната администрация работят в тясно взаимодействие с местната администрация. Отпуснати са средства за подобряване на инфраструктурата, включително и за пречиствателната станция", каза още Василева.

 "Убедена съм, че новият министър на околната среда Емил Димитров разполага с опита и ще предприеме бързи и спешни мерки за решаване на кризата и подобряване на състоянието на  Перник", каза още тя.

Името на Василева е спрягано за зам.-министър на екологията, но тя обясни, че е декларирала пълната си подкрепа и помощта, която би могла да окаже на министър Димитров. Въпреки това е на мнение, че настоящата й позиция в Комисията по околна среда и водите е изключително важна.

"Вотът на недоверие няма да мине. Не е в полза на никого да има политическа нестабилност. Правителството доказа, че работи за преодоляване на кризата. Надявам се дебатът за него да бъде конструктивен, да има реални идеи и предложения", каза още тя.

БСП продължава консултациите за вота на недоверие

"Въпрос на контрол е дали в тецовете не се гори опасен отпадък. Законодателството не допуска това", заяви депутатът от ГЕРБ. Тя изтъкна, че има стриктна и строга разпоредба, допълнително изискване за видеонаблюдение какви материали се влагат в горивните инсталации. Въпреки това трети ден софиянци виждат ясно какво дишат, а видимостта по пътищата е около 20-50 м максимум. 

Като мярка за ограничаване на горенето на отпадъци в тецовете Василева предложи налагане временна забрана по вноса на отпадъци заедно с текстовете от парламента. "До година могат да приключат проверките - да изискаме и инсталациите, които от тук насетне ще бъдат проверявани, да се следят и по т.нар. дълбок ОВОС", каза Василева.

"Ние сме част от европейския пазар, имаме строг регламент. България е част от т.нар. Базелска конвенция за трансграничния превоз на отпадъци. Въпросът е дали се спазва законодателството, дали прилагането му е факт, дали има допуснати незаконни действия и ако има такива - да бъде наказано с цялата строгост на закона", каза Василева, която бе министър на околната среда и водите в кабинета "Борисов-2".

"За нас е важно да не се допуска замърсяване на околната среда, да не се допускат нерегламентирани практики и да има всички механизми за контрол", обясни тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
1189 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
?????

2020.01.17 | 09:24

2

Защо се създадоха предпоставки за вот на недоверие?
Това следва да се коментира , а не разсъждения от рода "ала Константинов". Не ме успокояват математическите изчисления при този жесток режим на водата

????

2020.01.17 | 09:12

1

Това ли ПОКАЗАХА "сметките" на "математика" Константинов,"другарко"?!

Добави коментар

Водещи новини