Валери Симеонов внесе Законопроект за забрана на частните лотарии

  • 16 януари 2020 18:22

  • 31391
  • 28
Валери Симеонов внесе Законопроект за забрана на частните лотарии
©

Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и група народни представители са внесли днес в деловодството на парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Предполага се, че внесеният Законопроект е във връзка с грандиозния скандал с "Национална лотария" и неплащането на стотици милиони данъци към държавата, след подаден сигнал от Цветомир Найденов, собтсвеник на Efbet. С предлаганите промени се цели лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организира само и единствено от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (ДП БСТ). Лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от ДП БСТ се прекратяват след 3 месеца, считано от влизане на закона в сила. До три дни от прекратяването на лиценза, организаторът връща на Комисията по хазарта удостверението за лиценз и следва да се прекрати организирането на игрите по посочения лиценз.

 

 

Печалбите, които не са изплатени към момента на прекратяването на игрите, следва да се изплатят не по-късно от 30.06.2021 г. или да се сключи договор със спечелилото лице за разсрочено изплащане, което следва да завърши до 31.12.2025 г. Държавната комисия по хазрта следи за изпълнението на договореното изплащане на печалбата, като при неспазване председателят на Комисията може да наложи на организатора с прекратен лиценз санкция. Организаторите, чиито лицензи са прекратени, ще са задължени също така в 30-дневен срок от влизането в сила на Закона да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите.

 

Александър ГеоргиевАлександър ГеоргиевАлександър Георгиев e роден през 1971 г. Има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

 

Второто предложение гласи, че органите на управление на ДП БСТ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни. ДП БСТ е създадено с цел да организира лотарийни игри, с приходите от които да се финансира българския спорт. Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти за финансирането на българския спорт. С промените ДП БСТ ще има привилегировано положение, както е в Австрия и някои от скандинавските и балтийските държави, пише в мотивите на вносителите. 

 

Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

 

Третото предложение е свързано с въвеждане на забрана за продажба на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийни игри, от търговски обекти, които се намират в близост до учебни заведения. Причината е, че в търговските обекти не се извършва стриктен контрол на възрастта на купувачите. Практиката е показала, че част от хазартната дейност се извършва в обекти, които не са лицензирани и има риск от измама. В тази връзка Законопроектът допълва съществуващата забрана за хазартна дейност без лиценз, добавят депутатите. 

 

ДКХ призна: Държавната лотария и частните лотарии се облагат различно

 

Според тях с предложените промени ще се повиши финансовата дисциплина в ДП БСТ, средствата от лотарийните игри ще се насочват изцяло за подкрепа на българския спорт, ще се ограничи вредното въздействие на хазарта върху учениците, ще се спре вредната практика за извършване на хазартна дейност без лиценз. Заинтересованите страни от промените са държавата, ДП БСТ, като Законопроектът не предвижда публични средства за реализирането му, категорични са вносителите.

Да припомним, че през 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър ГеоргиевАлександър ГеоргиевАлександър Георгиев e роден през 1971 г. Има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случайте с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път за винаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

 

Горанов разпореди проверка на комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева

 

 

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
31391 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
Пиф

2020.01.24 | 05:54

28

ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЛУМПЕНИ.

мхм

2020.01.17 | 02:09

19

Също да не се продава в пощите. Пенсионерите си взимат пенсията в пощите и веднага ги дават за лотарийни билетчета. Това е болест! После нямат пари..

ДЖОЙС

2020.01.24 | 05:50

27

МНОГО СИ ТЪП БЕ ЛУМПЕН. КАТО ОТИДЕ ДО ТОТОТО ДА СИ ВЗЕМЕ БИЛЕТЧЕ ОТ ТОТОТО ТОГАВА КАКВО. НА ХОРАТА ТОВА ИМ ОСТАНА КАТО ПОСЛЕДНА НАДЕЖДА, ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИТЕ ГИ ДОКАРАХА ДО ТАМ. ПРЕДИ ИМАШЕ ДЪРЖАВНА ЛОТАРИЯ И ФАЛИРА И ТАЗИ КАТО СТАНЕ ДЪРЖАВНА И ТЯ ЩЕ ФАЛИРА.

Иво

2020.01.22 | 08:29

26

По тази логика забранете и ЛАФКА

коко маджара

2020.01.17 | 18:15

25

Валери Винкела вика за последно.Никой вече не го бръсне.Да изкара още някой лев от бойко за винкели на желязо.Лотарията си е на доган и пеевски,тях никой не ги бута.Тоя ще се забрави и отмине.Може да намине и към ареста за малко....айде винкела при бай спиро

2020.01.17 | 11:17

24

До като разбойниците бандитите и престъпниците на прехода не бъдат озаптени и изметени дори и със силата на нови такива смислени за държавата закон народа на тази държава ще има да пати , да беднее да мизерства ,да става аргатин и роб на властелините

profesor

2020.01.17 | 10:54

23

Цялата ГЕРБ паплач е най-мразената съвокупност от мързеливи и алчни случайни пътници!

sjj

2020.01.17 | 10:37

22

Za hazarta ne znaq ama bulgaristancite o6te ot Krumovo vreme imat problem s alkohola. Alkohola trqbva da stane skap kolkoto v Norvegiq. I destiliraneto na doma6na rakiq trqbva da se kriminalizira. Samo togava bulgaristan moje da zapo4ne da stava 4ove6ka darjava.

Дик

2020.01.17 | 10:33

21

Хазарта и алкохола трябва да са държавен монопол. Както и тютюна. Това са едни от най-доходоносните пера в бюджета на една държава.

manolov

2020.01.17 | 08:13

20

те всички. са за белене. тато даим направи лотария

Б Б

2020.01.16 | 23:36

18

Тоя тапак за първи път да каже нещо нормално но давидим

Добави коментар

Водещи новини