Партиите променят заедно Изборния кодекс в името на едни честни избори

  • 16 януари 2020 14:50

  • 1324
  • 0
© Булфото (архив)

Партиите в парламента ще сформират работна група, която в следващите три месеца ще търси консенсус за промени в Изборния кодекс. Инициатор е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"На председателски съвет постигнахме съгласие за работна група от всички политически сили за изготвяне на промени в Изборния кодекс", заяви на брифинг д-р Дариткова.

"В първия ден на новата пленарна сесия заявихме, че ще търсим съгласие по две основни теми, които касаят демократичния процес в България. Едната от тях е изборното законодателство", напомни тя. 

 

Даниела Дариткова: През тази година няма да има предсрочни избори

 

"Тази работна група ще се постарае в рамките на три месеца да анализира резултатите от изминалите избори. Да намери точки, по които можем да намерим максимален политически консенсус и да излъчим в края на работата на тази работна група законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да отговаря на очакванията на българските граждани. На очакванията им изборният процес да бъде максимално прозрачен и да гарантираме сигурност, че всеки даден глас за избор на парламент или всеки друг избор, ще бъде коректно отчетен, ще се даде достатъчна легитимност на избора и по този начин разчитаме да повишим доверието в изборите, доверието в политическата система. Резултат, който очакваме е накрая да се получи избор, който да бъде максимално легитимен", заяви още д-р Дариткова.

Съпредседателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Искрен Веселинов обяви, че промените трябва да разсеят поне част от съмненията за фалшификации на изборите.

От ДПС се обявиха за отговорно политическо поведение при вземането на решения. Според Халил Летифов в Изборния кодекс има текстове, които противоречат на Конституцията и някои европейски препоръки. "Надяваме се на отговорно политическо поведение", обяви Летифов.

От "Воля" казаха, че ще участват в групата с две виждания - че без право на глас трябва да останат неграмотните и некоректните платци към държавата и че трябва да има видеонаблюдение при преброяването на бюлетините.

В брифинга не участваха представители на БСП, но те ще се включат в работата по промените.

 

Близо 600 участници в местните избори подадоха отчетите си в Сметната палата

Последвайте канала на

Десислава Станева
1324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини