Румен Радев: За промени в Конституцията правя договорки единствено с българските граждани

  • 16 януари 2020 14:34

  • 459
  • 1
Румен Радев: За промени в Конституцията правя договорки единствено с българските граждани
© Булфото (архив)

Днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обявих за необходимост от промени в Конституцията, а през ноември инициирах широк обществен дебат още преди препоръките на Венецианската комисия. Заявявам много ясно, че за тези промени правя договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации българските институции. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при откриването на срещата между него и Висшия адвокатски съвет.

Президентът продължава с консултациите за промени в Конституцията

"Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са упълномощени да инициират промени в основния закон. Разбира се, можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", подчерта държавният глава.

Радев на дебатите за конституционни промени: Обществото излиза от апатията и страха си

„Срещата ни днес е важна, защото целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, но и в редица други важни области. След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", допълва Радев.

Румен Радев: Дебатът за конституционни промени отговаря на стремежа за върховенство на закона
„Една от основните задачи на нашата Конституция е да установи правата на гражданите. Българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера срещу беззаконието. Затова и Вашето мнение е важно за нас", каза още президентът.


 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
459 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.16 | 16:31

1

Стига с това фатмаче на решетников и неговите мечти за губернатор на България

Добави коментар

Водещи новини