Глоба до 2000 лв. за розопроизводител, който не уведоми общинската служба по земеделие за нови насаждения

  • 16 януари 2020 14:14

  • 1703
  • 0
Глоба до 2000 лв. за розопроизводител, който не уведоми общинската служба по земеделие за нови насаждения
© Булфото (архив)

Глоба до 2000 лв за розопроизводител, ако не уведоми общинската служба по земеделие за нови насаждения, определи парламентът с приетия окончателно на второ четене Закон за маслодайната роза.

Предвижда се розопроизводител, който не уведоми общинската служба по земеделие за новосъздадените и/или изкоренените от него насаждения от маслодайна роза, да се наказва с глоба от 100 до 500 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер на 500 до 2000 лв. При повторно нарушение глобата, съответно имуществената санкция, е в трикратен размер.

Дъждовете и ниските температури тази пролет ще забавят розобера в Казанлъшката долина

НС записа който произвежда цвят от маслодайна роза като стопанска дейност, без да е вписан в регистъра, да се наказва с глоба 500-1000 лв. При повторно нарушение на юридическо лице или едноличен търговец се налага имуществена санкция между 3000 до 5000 лв.

Депутатите предвидиха всеки, който преработва цвят от маслодайна роза като стопанска дейност в обект, който не е вписан в регистъра, да се наказва с глоба в размер от 3000 до 5000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

1000 лв. глоба за роза в градината

Според закона защитено географско указание "Българско розово масло (ZGU "Bulgarsko rozovo maslo")" е розово масло от Rosa damascena Mill, произведено в географския район, включващ общините Брезово, Калояново, Карлово, Сопот, Стамболийски, Съединение и Хисаря от административна област Пловдив, общините Братя Даскалови, Гурково, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Павел баня и Стара Загора от административна област Стара Загора, общините Белово, Брацигово, Пазарджик, Панагюрище, Пещера и Стрелча от административна област Пазарджик и общините Ихтиман, Копривщица и Мирково от административна област София, съгласно Регламент /ЕС/. Който в нарушение на чл. 10, ал. 1 организира изкупуване или изкупува цвят от маслодайна роза, се наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини