Борисов се срещна с президента на Египет

  • 15 януари 2020 11:23

  • 545
  • 6
Борисов се срещна с президента на Египет
©

„Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери“.

Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на срещата си с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. Двамата разговаряха в рамките на събитието за официалното откриване на военноморската база „Бернис“ на брега на Червено море. Премиерът Борисов отбеляза, че благодарение на конструктивния политически диалог от 2018 г. до днес е отворена нова страница на активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа.

Министър-председателят Борисов бе категоричен, че България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия Изток и Балканите. „Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави“, добави министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Борисов пристигна в новата военноморска база на Египет

Премиерът приветства сериозните усилия на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона и по пътя на диалога страните в тези конфликти да стигнат до компромисни действия. „Трайният мир ще позволи икономическото и социалното развитие на обществата“, посочи българският премиер пред президента Сиси.

В хода на разговора Борисов очерта, че особен интерес за България представлява двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в България. „Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа“, отбеляза министър-председателят Борисов.

Българският премиер акцентира още, че през настоящата 2020 г. се очаква да бъде проведено първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия и да се осъществят нови  посещения на високо равнище. България и Египет вече разполагат със съгласувани двустранни споразумения, чието подписване ще разшири и обогати сътрудничеството ни в сферите от взаимен интерес.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
545 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.01.15 | 12:16

2

Това е добре само за него.

2020.01.15 | 12:30

3

В БЪЛГАРИЯ ДОБРЕ СА САМО ТЕЗИ КОИТО ИМАТ НЯКАКВА ВЛАСТ. МОЖЕ ДА Е МАЛКА, НО ДА Е ВЛАСТ. ТОВА РАЗБИРА СЕ ПРОВАЛЯ СТРАНАТА КАТО ЦЯЛО И ЗАТОВА ВСИЧКИ СА ЗЛЕ.

2020.01.15 | 12:30

4

grobarskiat bokluk za seten pat se pokri za da ne gleda kak slugite mu shte izbirat poredniat nekadarnik posocen ot nego.

Обикновена Пунта Мара

2020.01.15 | 12:30

5

А, ЦЕЛУНА ли го?!

2020.01.15 | 12:07

1

БСП ВЛАСТ НЯМА ДА ВИДИ.

2020.01.15 | 13:26

6

И не я заслужава.

Добави коментар

Водещи новини