Министърът на околната среда трябва да е силна личност, заяви бивш екоминистър

  • 13 януари 2020 17:34

  • 772
  • 1
 Министърът на околната среда трябва да е силна личност, заяви бивш екоминистър
©

Кой е виновен може да каже единствено следствието и прукуратурата. По веригата ще изскочат и други нередности. Това заяви бившият екоминистър Валентин Василев във връзка с воданата криза, в предаването “Лице в лице” по бТВ.

Проверката, която прави прокуратурата, ще покаже много неща, каза той.

По думите му министърът на околната среда по закон утвърждава годишен график от кой язовир колко може да се източва. Хидролозите казват колко вода ще постъпи в даден язовир - плюс-минус 10%. Язовирите се пълнят най-много през месец май и юни месец, посочи той.

Василев припомни, че задържаният Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе е бил главен секретар, когато той е бил министър. Аз съм го назначил на работа в така наречения Център по околна среда, след това той тръгна по стълбницата нагоре. Министърът на околната среда трябва да бъде нещо различно от останалите министри.  Този министър трябва да е силна личност и трябва да е подкрепен от министър-председателя. Трябва да има силата да защити районните си инспекции, коментира бившият екоминистър. По думите му в момента районните инспекции са се свили в миша дупка.

Те не знаят на кой господ да служат - дали на местните олигарси или на политическите си началници. Според него грешката на Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе е била това, че не е бил достатъчно силен и подкрепен и не си е отворял очите на четири.

Спрягат трима за нов екоминистър

Валентин Василев посочи, че друг проблем, е че има много собственици на язовири - Министерство на енергетиката, Министерството на енергетика, а има и микроязовири, за които не се знаят дори чия собственост са.

Припомняме,  Нено Димов е обвинен (по член 219) за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник. Той беше задържан в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София. Вчера той подаде оставка, след което му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане. Нено Димов беше единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно.

Как се стигна дотук?

На 09.01.2020 година Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, извършват действия по разследване във връзка с водната криза в Перник. Това доведе до задържането на министър Нено Димов.

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършиха действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – град Перник и Министерство на околната среда и водите. Събрани бяха доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в град Перник.

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
772 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2020.01.13 | 19:56

1

къде го намериха тоя недоклатен т..ак,,

Добави коментар

Водещи новини