Два морски плажа се пускат за концесия

  • 08 януари 2020 12:11

  • 509
  • 0
Два морски плажа се пускат за концесия
© Булфото (архив)

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морски плаж „Черноморец-юг“ в община Созопол и морски плаж „Равда-централен” в община Несебър. Целта е обезопасяване на двата плажа и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на всяка от концесиите да е 20 години. Той е обусловен от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морските плажове.

МС удължи концесията за морски плаж "Слънчев бряг - север"

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за морски плаж „Черноморец-юг“ е 114 912 лв. без ДДС, а за морски плаж „Равда-централен” - 8 071 лв. без ДДС. Размерът е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове- обект на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Морските плажове ще бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.

На правителственото заседание беше взето и друго решение за сключване на двустранно споразумение с концесионера за прекратяване на Договор за концесия за услуга за морски плаж „Лозенец-Караагач“, община Царево, област Бургас. Договорът се прекратява по предложение на концесионера, който не предоставя плажни и/или водноатракционни услуги и не реализира финансов приход от тях, а през по-голямата част от летния сезон морският плаж е безлюден, което прави неефективно стопанисването на морския плаж и използването му за плажен туризъм.

Министерският съвет също прие решение за едностранно прекратяване на договора за концесия за услуга за морски плаж „Златна рибка“, община Созопол, област Бургас. Прекратяването на концесионното правоотношение се налага, тъй като концесионерът „АМИ ГРУП Р“ ЕООД е неизправна страна по договора, вследствие на констатирани системни нарушения на основни нормативни и договорни задължения. При извършените през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. проверки на място са установени множество повтарящи се нарушения - по-малко от изискуемите спасителни постове, частичен отказ за осигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, по-малка от минималната изискуема площ на зоната за свободно разполагане на плажни принадлежности и др.

Дават на концесия морските плажове „Градина - Централен“ и „Елените”

Концедентът цели обезопасяване на морския плаж чрез осигуряване на задължителните дейности по смисъла на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и предоставяне на услуги от обществен интерес. Договорът за концесия за морски плаж „Златна рибка“, община Созопол, област Бургас е сключен на 1 февруари 2016 г. между Министерския съвет на Република България, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството и „АМИ ГРУП Р“ ЕООД.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини