Мустафа Карадайъ: Демокрацията не е на нивото, на което би трябвало да бъде

  • 26 декември 2019 17:31

  • 3383
  • 41
© ДПС

Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид в село Могиляне за жертвите на т. нар. “Възродителен процес“  за  35-тата годишнина от трагичните събития през 1984 г. в селото, съобщиха от централата на партията.

Председателят на ДПС Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, произнесе слово пред събралите се хиляди на митинга пред паметника на "Тюркян Чешма".

ДПС отбелязва 35-тата годишнина от Възродителния процес в Кърджалийско

“Тюркян и нашите герои направиха възможно днес от площадите да може да си честитим и Байряма и Коледата, защото по онова време джамията беше заключена, както и църквата. А  ключът се намираше при партийния секретар, не при ходжата или попа. Но промяната не стана лесно”, каза председателят на ДПС пред събралите се хиляди на площада.

Лидерът на ДПС припомни, че от 1984 г. минаха 35 години, а от 1964 г. 55 години. Няма да намерят тези грозни събития място в учебниците, казва някой. "Не напротив, докато нас ни има, ние ще пишем онези учебници, които носим в нашите души", заяви той. "Ако живеем в един лицемерен свят, в който съдържанието в учебниците ще бъде едно, но в архивите ще има друго, а ние в душите си ще носим трето, няма да вървим на добре, поясни още лидерът. Трябва с достойнство да приемаме фактите от историята, но не за омраза, разделение или противопоставяне. Точно обратното – трябва да знаем фактите от нашата история такива, каквито са, за да се поучим от нашата история. Не да живеем в миналото, а да градим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца в нашата Родина, да има просперитет. Затова ни е нужна реалната история и фактология", заяви Карадайъ.

Мустафа Карадайъ: Патриотите сме ние

Председателят каза: Когато през 1964 г. в Западните Родопи сменяха имената, правиха опит за насилствена асимилация, ние от Източните Родопи не се вълнувахме от този процес и на това разчиташе държавната машина. След това обаче като дойде този грозен процес и в Източните Родопи, Делиормана не се вълнуваше толкова много, защото казваше, че „те там в Родопите са други и при нас няма да стане“. Само че и там стана. Това направи възможното да осъзнаем, че разделени, ние винаги ще имаме проблеми.

Карадайъ каза, че жертвите от опита за насилствената асимилация направиха така, че благодарение на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, в комунистическа България имаше една-единствена система, която се опитваше организирано да се противопостави на този режим. "Това бе нелегалната организация, която създаде д-р Ахмед Доган", припомни Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,.

Карадайъ: Предсрочните изобори не са цел или самоцел, както и властта не е цел или самоцел за ДПС

"Водачите ѝ бяха разкрити, бяха в затворите, но дори от затворите успяха да организират мирните протести през 1989г., срещу които държавата излезе с танкове и автомати, допълни Карадайъ. И пак дадохме свидни жертви, но успяхме да свалим комунистическата и тоталитарната власт, за да дойде демокрацията в нашата родина", каза още той.

Карадайъ каза, че днес, ако има политици, които се опитват да премълчават тази история, те са хора с гузна съвест. "Но ние не сме като тях, ние ще говорим за тези исторически факти, за да може нашите деца и следващите поколения да ги знаят", посочи той.

Ахмед Доган пред ДПС: В момента няма нито желание, нито готовност за предсрочни избори, но те са възможни

"Защото нашият път не свърши до събарянето на тоталитарния режим, ние направихме нещо повече. Онова обединение от 1989 г., което свали тоталитарната власт, се разгърна и от 1990 г. насам, вече 30 години се нарича Движение за права и свободи", бе категоричен председателят.

Лидерът каза, че ДПС направи възможното, за да може днес България да е член на НАТО и ЕС. "Никой не може да неглижира тези факти от нашата история, от историята на България. Сега обаче, след 30 години демокрация, демокрацията не е на онова ниво, което би трябвало да бъде", обясни той. "Защото виждаме лицемерна политика. Защото виждаме политици от различни политически партии по едни теми в Брюксел да водят една политика, по същите теми тук в България да водят обратна политика", допълни Карадайъ.

ДПС избира нов председател през април

"Затова ние сме призвани да продължим този път на борба за демокрация, права, свободи, достойнство, име, език и за религия в нашата Родина и ще продължаваме да отстояваме демокрацията в името на по-доброто бъдеще на България", бе категоричен Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,.

Лидерът на ДПС каза още, че ако в последните четири години на този площад имаше различно усещане, ако имаше хора с наведени глави, ако имаше хора, които се чудиха по кое време от коя страна да застанат, то тази година ние сме тук заедно с нашето достойнство и с гордо вдигнати чела, че ние успяхме да запазим нашето единство и нашата сила в нашата Родина. Това показахме и доказахме на изминалите избори през 2019 г.

Карадайъ подчерта, че на този площад има все повече християни, а не само мюсюлмани. "Така стана и с общините в България. ДПС разшири своята география и присъствие в местната власт, за което бих искал да ви благодаря и да ви поздравя", заключи лидерът.

Хамид Хамид: Опитът и професионализъмът на Сотир Цацаров са богатство за България и трябва да се използват

На възпоменателния митинг присъстваха още зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов, Филиз Хюсменова и Хасан Азис, зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, евродепутатът Атидже Алиева-Вели, народните представители Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Имрен Мехмедова, Танер Али, д-р Джевдет Чакъров, д-р Хасан Адемов, Велислава Кръстева, Ихсан Хаккъ, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Сергей Кичиков, Севим Али, Джейхан Ибрямов, членовете на ЦОБ Ердинч Хайрула и Станислав Анастасов, отговорниците на ДПС в Турция Фахри Ватансевер, Гюнер Четин и Лютфи Йозгюр, общински кметове, областни и общински председатели на ДПС, Кямил Айдън-зам.-председател на Партията на националистическото движение, Република  Турция, депутатът в турския Меджлис от Народно-републиканската партия, Република Турция Илхами Айгюн, Кямил Окяй Съндър и Юксел Йозкан, Бюлент Белен-бивш депутат в турския Меджлис, Ахмед Саръкурт-кмет на община Чорлу, Расим Юксел-кмет на община Ергене, Вахап Акай-кмет на община Черкезкьой, Мурджит Геренли-кмет на община Люлебургаз, Мустафа Алтънташ-кмет на община Алибей и Невин Мутен-зам.-кмет на община Газиемир.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3383 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар
Вида

2019.12.27 | 13:10

41

След къщата за гости с какви очи излиза пред хората? Такива вън от политиката.

Eugeni

2019.12.27 | 08:25

40

Ислямът не е религия.

Бесрамник

2019.12.27 | 04:17

39

карадъър ти какво разбираш от демокрация , исползваш ги само за избори и после с дуган си харчите парите

Бесрамник

2019.12.27 | 04:16

38

карадъър ти какво разбираш от демокрация , исползваш ги само за избори и после с дуган си харчите парите

Кат ми седнеш на Уя ще писнеш наистина.

2019.12.27 | 02:42

37

Като свалихме потурите ви го набихме четвъртит у манафските резани задници. Туркиян, муркиян ай сиктир с тези глупости - Циганите от държавна сигурност ви създадоха начело с Доганоглу и Местаня сега ни пробутвате тоя джендър Доядейъ - сите сте серсеми.

moni

2019.12.27 | 02:01

36

еи цървул каде видя хиляди мангали

2019.12.26 | 22:35

24

Да бяха комунистите да ги разстрелят всички..Турци цигани до 1..!

2019.12.27 | 01:36

35

а де

ПИСНА МИ

2019.12.27 | 00:25

29

Вие тях мрази те, но и тези, които ви освободиха и благодарение на тях свалихте ПОТУРИТЕ и галошите, и тях мразите. Народ недоклатен!

2019.12.27 | 01:35

34

той за това и този народ си отива , на негово място ще бъде сагански народ , България след има няма 20, 30 години ще бъде първата изцяло сиганска държава , темповете на раждаемост на бай мангал не може нищо да ги спре 90 души на ден

2019.12.27 | 01:31

33

да добре ,че си ти да ни я донесеш демокрацията

ИВАНЧО

2019.12.27 | 00:52

32

Демокрацията идва отдревна Гърция и няма нищо ообщо с ряэаните карабини.

Добави коментар

Водещи новини