Съветът за работа с българите в чужбина към Йотова обсъди предстоящия форум със сънародниците зад граница

  • 20 декември 2019 16:13

  • 366
  • 2
Съветът за работа с българите в чужбина към Йотова обсъди предстоящия форум със сънародниците зад граница
© Прессекретариат на държавния глава

На заключителното за годината заседание Съветът за работа с българите в чужбина обсъди планирания за 2020-а от президентската институция форум с българите в чужбина. В съвета към вицепрезидента участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

„Искаме всички заедно – българските институции, българите тук и представители на българите в чужбина, да седнем заедно на една маса и да поставим всички въпроси, които стоят в отношенията ни, които могат да ги направят по-ползотворни. Без забранени теми, искаме ясно да положим основите, върху които само да надграждаме. Имаме амбицията такъв тип срещи да бъдат регулярни, за да постигнем конкретни резултати“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Илияна Йотова: Нямаме нужда от президент, който мълчи и преглъща

Вицепрезидентът направи преглед на всички инициативи с българските общности в чужбина, проведени през 2019 година. Трайни и преки контакти вицепрезидентът и нейният екип установиха с наши сънародници чак в САЩ и Казахстан.

Готова е концепцията за създаване на Български културен институт, продължават срещите по темата с представители на българските институции, общественици и интелектуалци.

Обобщени бяха резултатите от проведените Студентски лаборатории в различни университети със студенти с български произход. Заедно с другите институции бяха обсъдени проблемите на тези студенти. Беше приета поправка в Закона за чужденците, която улеснява идването в България на приетите студенти от български произход в нашите висши училища, без да е необходимо да притежават виза. Така те ще могат спокойно да се запишат в университетите и да подадат документи за пребиваване.

Министерство на образованието и науката предложи нова възможност – кандидатстване от чужбина с изпит по български език и обща матура.

За пореден път бе потвърдена тезата, че поправките в Закона за българско гражданство трябва да включват задължително ниво на владеене на български език, както и изискване за постоянно пребиваване. Очакват се реални резултати от дейността на работната група, в която влизат представители на всички институции, които са ангажирани с въпроса.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
366 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.12.20 | 20:37

2

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА МРАЗЯТ РАДЕВ И ЙОТОВА

2019.12.20 | 17:35

1

Който е заминал в чужбина не желае български власти да му се бъркат в живота.

Добави коментар

Водещи новини