Петя Аврамова: Водата в Перник няма да поскъпва

  • 19 декември 2019 08:29

  • 1042
  • 4
© Нова телевизия

В Перник има сериозна криза с водоподаването. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно.

За 2018 година притокът на вода към язовир "Студена" е бил 41 млн. кубика, а през 2019 година е 11 млн. кубика. Това е показател, който може да ни даде представа, че в Перник водата, която постъпва в язовир "Студена", не стига, за да се удовлетворят нуждите на града, заяви Аврамова.

Когато бяхме уведомени, че има сериозен проблем с водоподаването, помолихме "Софийска вода" да ни съдейства и да напишат доклад, за да видим проблемите, посочи регионалният министър, като уточни, че проучването е направено в периода 25-29 ноември.

Свързват водопроводните мрежи на Перник и София?

Аврамова коментира и появилата се информация, че от кран от язовира има теч от 290 литра в секунда към завод "Стомана" - Перник. Сменен е кран, който подава вода за питейни нужди за два квартала на Перник и за "Стомана". И в момента от този кран се подава вода за питейно-битови нужди в промишлената зона. Подаваната вода се отчита с водомер. Цялото количество, което изтича от там, е 350 литра в секунда, така че няма как да има теч от 290 литра в секунда за където и да е, подчерта министърът.

Прокуратурата е тази, която трябва да разследва вина. Ние ще разследваме всички обстоятелства. Ако се прецени, че има персонална отговорност в случая и ако г-н Борисов прецени да поиска моята оставка, аз ще я подам, поясни Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно.

Не само този язовир има намален обем в момента, това се случва и на други места. Трябва да следим много внимателно ситуацията. Режимът в Перник трябваше да се въведе по-рано, за да не се стигне до тази кризисна ситуация, добави тя.

Перник без вода днес, новият режим - от следващата седмица

Аврамова посочи, че становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е, че цената на водата в града не трябва да бъде повишавана. Държавата ще гласува "против" увеличението на цената на водата. Хората в Перник да не се притесняват, цената на водата няма да бъде увеличена, увери регионалният министър. 

По думите ѝ КЕВР има законово право да предлага и приема решения за промени в цените, но такива не са задължителни.

Взехме всички мерки, за да увеличим притока на водата в язовир "Студена" и да издържим до пролетното снеготопене. Въвеждането на бедствено положение ще ни позволи да бъдат съкратени процедурите във връзка с мерките, които сме предприели, и да може да се работи по-бързо на терен, заяви Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно.

Почти във всички язовири, които се ползват за питейно-битови нужди, има проблем с притока на вода. Затова всички институции трябва да обединим усилия, за да реагираме адекватно и да не остават хората без вода, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Държавата с аварийна мярка на стойност близо 2 млн. лв. заради водната криза в Перник

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1042 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
боби

2019.12.19 | 13:17

4

Тази няма ли съвест и достойнство!! Нагла и арогантна! Подайте си оставката, Г-жо Министър!! Нямало да има увеличение на водата! Тя изобщо слуша ли се какво говори.То няма вода, тя говори за цени! Толкова недостойни хора в това управление!!

2019.12.19 | 09:17

3

Госпожо ела да живееш в Перник да видиш как се живее и сама ще си подадеш оставката няма да чакаш ББ да ти я поиска. Толкова нагла жена не съм виждала през живота си, а не съм от младото поколение.

Haha

2019.12.19 | 09:10

2

Е то няма вада в Перник, какво да поскъпва, спуканите тръби?

Отставка

2019.12.19 | 08:40

1

Грозна тъпа крава , махай се гнидо

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини