МС предлага да се ратифицира Спогодбата за пенсионно осигуряване между България и Азербайджан

  • 18 декември 2019 16:41

  • 258
  • 1
МС предлага да се ратифицира Спогодбата за пенсионно осигуряване между България и Азербайджан
© Novini.bg

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Спогодба за пенсионно осигуряване между Република България и Република Азербайджан. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Документът беше подписан на 6 ноември 2019 г. в Баку и ще влезе в сила в деня на получаване по дипломатически път на последното писмено уведомление за изпълнение от двете страни на вътрешнодържавните процедури, необходими за влизането й в сила.


Висока оценка за позитивното развитие на двустранните отношения между България и Азербайджан

Влизането в сила на тази Спогодба ще даде възможност на хората, работили в България и в Азербайджан, да реализират своите пенсионни права. Документът ще регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, пенсиите за инвалидност поради общо заболяване и наследствените пенсии.

Във връзка с определянето на пенсионните права по Спогодбата се предвижда взаимно зачитане на осигурителните периоди, завършени съгласно законодателствата на България и Азербайджан. При определянето на правото на пенсия ще се зачитат и осигурителни периоди в трета държава, с която държавата, преценяваща правото на пенсия, има сключен договор за социална сигурност, който предвижда сумиране на осигурителни периоди. Ако осигурителните периоди по двете законодателства съвпадат по време на придобиване, те не се сумират. Ще се зачитат и периоди, придобити преди влизане в сила на Спогодбата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
258 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.18 | 16:46

1

НИЕ НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ОПРАВИХМЕ .СЕГА ЩЕ ОПРАВИМ И АЗЕРБЕЙДЖАНСКИТЕ???

Добави коментар

Водещи новини