Проф. Георги Близнашки: Действащата Конституция няма никакви конструктивни дефекти

  • 18 декември 2019 13:21

  • 459
  • 5
Проф. Георги Близнашки: Действащата Конституция няма никакви конструктивни дефекти
© Булфото (архив)

Действащата Конституция на България от 1991 г. няма никакви конструктивни дефекти – направили сме най-доброто възможно тогава и това са тенденции, които се определят от водещите европейски държави като Франция, Италия, Испания, Белгия и т.н., заяви пред БНР проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право.

Т.е. през 1991 г. не сме импровизирали, а взехме най-доброто, най-напредничавото с ясното съзнание, че прокуратурата трябва да бъде част от съдебната власт, за да се гарантира нейната самостоятелност и независимост в служба на закона. Всичко друго, за което се заговори значително по-късно, би означавало прокуратурата да бъде подчинена на силните на деня, а това е изключително опасно, каза проф. Близнашки.

Цацаров сподели мнението си по дебатите за конституционни промени при президента

Според него главният прокурор не е недосегаем, а президентът Румен Радев не е юрист и когато става въпрос за конституционна материя, човек не трябва да се изказва прибързано и неподготвено.

Не е вярно, че главният прокурор е безотчетен, той се отчита пред Народното събрание, представя своя доклад, който се обсъжда в съответните постоянни комисии, има пленарни дебати по него, посочи още проф. Близнашки.

Той допълни, че категорично не е необходим независим прокурор, който да има правомощия да разследва главния: "Предлаганата правна фигура на постоянен независим прокурор няма нищо общо с европейската традиция".

Румен Радев: Дебатът за конституционни промени отговаря на стремежа за върховенство на закона

Последвайте канала на

Novini.bg
459 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
С

2019.12.19 | 07:38

5

Този е завършен боклук.

Иво

2019.12.18 | 14:46

1

Гаден шопар подлога!

2019.12.18 | 16:06

4

Не се представяй за този или онзи, смръдльо позитански!!Вонята на. И.Д.И.О.Т под наем при Кире контрабандата те издава,смрадлив отпадък от позитанския нужник

2019.12.18 | 15:52

2

Ех депесарокомуногерберско мухльо и подлог.

Кире,смени този лайноразносвач

2019.12.18 | 16:02

3

Ех,.И.Д.И.О.Тът ПОД НАЕМ НА КИРЕ КОНТРАБАНДАТА ПАК СИ ДЪВЧЕ ПАМПЕРСА и вони на позитански нужник

Добави коментар

Водещи новини