Как се справиха играчите на политическия терен през 2019 г. (Първа част)

  • 18 декември 2019 10:34

  • 3210
  • 15
© Novini.bg

В интервю за Novini.bg политологът Любомир Стефанов очерта тенденциите в българската политика през отминаващата година.

Политическият анализатор коментира какви изводи можем да направим от проведените избори за местна власт и главен прокурор, в каква форма са водещите партии, както и задават ли се предсрочни избори:

Местните избори

Местните избори бяха по-съдържателни в сравнение с предишни като платформа за решаване на конкретни проблеми. Тези избори може би потвърдиха очакванията на умерените оптимисти, че гражданите продължават да се интересуват от политика. Избирателната активност беше над 50%. Вотът създаде усещането, че даже и в такива тъмни времена за демокрацията българите не се отказват от нея, не намират някаква друга форма на самоуправление за алтернатива, на фона на това което се случва в Европа – например в Унгария, Полша, Холандия, Белгия, Великобритания – хаос, който води до компрометиране на демокрацията. Българинът се научи, че демокрацията не е цветя и рози, не е като комунизма, който обещаваше светло бъдеще за всеки, който доживее да го живее. Демокрацията е всекидневно натрупване на усилия за постигане на резултат. Обаче един път постигнат, този резултат трябва ежедневно да се обгрижва и да се поддържа.

ЦИК: Местните избори бяха спокойни и добре организирани

Изборът на новия главен прокурор

Протестите около избора на главен прокурор и опита за политизиране на избора са на две нива – гражданско и политическо. От гражданска гледна точка аз видях нещо много показателно – българите не прихванаха политическия патос на партиите, за тях кой ще бъде човекът нямаше значение. За тях този човек е човек, който е призван да свърши една работа и няма значение кой ще я свърши. Главният прокурор има една задача и тя е да бъде обществен обвинител номер едно, а не да се меси във взаимоотношенията между партиите и да страхува едните с другите, да е удобен на едните, да е неудобен на другите. Той трябва да бъде еднакво неудобен на всички. Но не бива и да бъде допускано да се превърне в пета власт.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор, обеща повече справедливост
ГЕРБ

Чрез промяната с отстраняването на Цветан Цветанов от ръководни постове ГЕРБ се опитаха да дадат сигнал, че структурите не са притежание на един човек, а на друг човек и че няма вътрешнопартийна дублираща линия на политика – има само само една - одобряваната и санкционираната от премиера Борисов. Впоследствие идеята беше да се променят тези структури, които уж са изгнили. На местните избори видяхме, че не е точно така, не се получи очакваният резултат. Но това е процес, партията ще се ремонтира, партията се опитва да изглежда все по-отворена и демократична, въпреки противоречията.

Той изрази съмнение, че в бъдеще Цветан Цветанов ще се заеме с активна политика, като прогнозира, че бившият председател на ПГ на ГЕРБ и бивш зам.-председател на партията ще се ограничи до дейността с Евро-атлантическия център за сигурност.

Цветанов за ГЕРБ: Има разочарование, но взех правилно решение

Обединени патриоти

Обединените патриоти са обединени само по име, те са "разбитата аварска конница". Тотално безхаберие, само едно нещо ги държи участието на властта на всяка цена. Те поддържат тази структура като параван на участието си във властта и казват "Без нас няма стабилност", което не е вярно. Въпросът не е доколко тази коалиция има някаква важна функция, а доколко Борисов и ГЕРБ ще търпят щетите, които получават от тяхна страна, да се трупат.

Сидеров намеси вселенския баланс и кармата в отношенията си с Каракачанов и Симеонов

БСП

БСП стои странно, тъй като в здравомислещите и функциониращи политически организации, като натрупаш толкова много загуби, обикновено не се оправдаваш с дъжда, сушата, с някакви предизборни манипулации и с негативна кампания. Поемаш отговорността мъжки, както обича да говори за себе си г-жа Нинова, и си отиваш. А тя един път подава, друг път не подава оставка.

Малко вероятно е да има смяна на лидера на БСП.

Нинова: Колкото по-силно ни атакуват, толкова повече вярвам че сме на прав път

ДПС

Новият лидер на ДПС ще е този, който реши Ахмед Доган. В тази партия не се посочва лидер, а наследник, главен изпълнителен директор на цялата партия, който управлявая партията от името на Ахмед Доган. Лютви Местан направи някакъв жалък опит за еманципация и видяхте къде завърши политическото му битие. Карадайъ също е назначен за лидер. Няма събрание на ДПС, на което да не се знае кой е предложен и защо е предложен и как трябва да се гласува. Там публичното аргументиране на това дали даден лидер става или не става за председател на партията отсъства. Тези партии не са демократични структури, те са паравани.

Не знам дали ДПС са добър балансьор, но са добър провокатор – успяват да клатят лодката в подходящия за тях момент по удобни за тях теми. Балансьор, не бих казал, те се движат по тяхната си публична и непублична програма.

ДПС избира нов председател през април

Предсрочни избори и рокади в правителството

Понастоящем не изглежда да има вероятност за предсрочни избори. Няма такова социално очакване, такова напрежение – ако имаше, щяхме да го усетим на местните избори. Смените на министри по-скоро ще продължат и то в сектори, където политиките, които ГЕРБ и Борисов си представят, не се изпълняват по начина, по който те си ги представят. Това е нещо абсолютно нормално в едно правителство.

Бойко Борисов поиска и прие оставката на министър Бисер Петков

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
3210 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Българка

2019.12.18 | 15:31

15

Много правилно е,че са играчи! Те си получават големите заплати и си играят с народа! Чудя се докога обаче тоя народ ще издържи!

2019.12.18 | 14:23

14

Европейския съюз повече няма да храни мафията с пари за кохезия.

2019.12.18 | 13:04

13

ХОРА КОИТО МОГАТ САМО ЕДНО - НЯКОЙ ДА ИМ ДАВА ПАРИ И ТЕ ДА ГИ ХАРЧАТ.

????

2019.12.18 | 12:50

12

А,лицата на тези ИГРАЧИ ,които ПОДМЕНИХА листата на "бсп" за Евровота КОГА ще видим,може би във /втора част/???????????????????????????????????????????????

2019.12.18 | 12:47

11

lubomirco bre koi te nauci da vikash na hemafroditite i pederasite deto upravliavat balgaria i evropa politici bre tova lubomirco sa seksualni utrepki a ne politici.

2019.12.18 | 12:02

10

МНОГО ДОБРО ЗАГЛАВИЕ. ТОВА СА ИГРАЧИ, ХОРА КОИТО СИ ИГРАЯТ НА ПОЛИТИЦИ С БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА. НЕНАИГРАЛИ СЕ.

2019.12.18 | 11:51

9

Евреите помогнаха на Бойко да се върне на власт и той ги прецака, няма да му простят.

2019.12.18 | 11:34

6

Целта на управляващите в България е да стоят на власт за да получават заплати.

к

2019.12.18 | 11:50

8

Не са там за заплатите. Както е казал Лаеко - дай ми ти митницата, пък да видиш келепир.

2019.12.18 | 11:22

1

ОТ СНИМКИТЕ ПОСОЧЕТЕ ЕДНО ЛИЦЕ КОЕТО Е УСПЯЛО С ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ, ЧЕСТЕН ТРУД И БИЗНЕС

k

2019.12.18 | 11:48

7

ъъъъ ... фотографа?

2019.12.18 | 11:25

2

особеностите на българската политика

2019.12.18 | 11:30

5

соца това създаде

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини