АБВ: Българската държава да заеме институционална позиция по въпроса за признаването на "македонския език" като такъв

  • 17 декември 2019 14:43

  • 987
  • 9
АБВ: Българската държава да заеме институционална позиция по въпроса за признаването на "македонския език" като такъв
© АБВ

ПП АБВ настоява българската държава да заеме институционална позиция по въпроса за признаването на „македонския език“ като такъв.

Това заяви пред медиите председателят на партията Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в. Преди ден Българската академия на науките излезе с позиция, че официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на приетата от Академията на науките и изкуствата в Скопие "Харта за македонския език", според която официалният книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като "македонски".

Македонски учебник разбуни духовете

Петков е категоричен, че от страна на българското държавно управление трябва много ясно да се заяви, че базата, на която се развива езикът на гражданите на Северна Македония, е български език, както и фактът, че имаме обща история, трябва да бъдат ясно формулирани. „Посегателствата на нашите съседи, като се започне от Гоце Делчев, Яне Сандански и се стигне до Илинденско - Преображенското въстание и образувалата се взривна вълна, свързана с македонския език. И разбира се мълчанието на българските институции. Нито ООН, нито ЕС има белгийски и австрийски език, това са неща, нормално възприети държавите и гражданите. Общата история трябва да бъде ясно казана, всичко останало е безгръбначието на Бойко Борисов пред Брюксел и Вашингтон. Въпрос на дни са териториалните претенции“, каза още той, цитиран от пресцентъра на АБВ.

Заев се среща с Борисов за съществуването на македонския език

Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в припомни, че ПП АБВ преди три години със специална декларация до премиера Бойко Борисов, Народното събрание и президента настоя за ясен мандат на българските участници в съвместната комисия, контрол на работата й и ясни задължения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
987 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Бесен

2019.12.18 | 22:39

9

Поредният национален ПРЕДАТЕЛ.....ЛИЦЕТО НА ГАЛЕВИ В БГ.

Крум Усаински-Крупник

2019.12.17 | 15:14

2

Цървули!!!Този Червен Путьо да беше направил нещо през годините,докато беше на власт БСП!!!Боклуци Комунделски Интернационални!!!Заради такива като него днес има Македонска нация и Македонски език,а за една бройка да ни вкарат и в Югославия!!!Педали продажни!!!Ура и Слава!!!

Българин

2019.12.18 | 14:07

8

http://www.historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/MacedoniansNotBulgarians.html

пенчо

2019.12.17 | 17:43

3

круме педал смотан духай на боко и млъквай мижитурка гербава

Българин

2019.12.18 | 14:05

7

Докато България спи Македония не спи по обезличаването ни като държава:http://www.historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/MacedoniansNotBulgarians.html

Българин

2019.12.18 | 14:01

6

Без думи: четете и пак мълчете обезличаването е факт:http://www.historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/MacedoniansNotBulgarians.html

Мая Беспартийна

2019.12.18 | 13:30

5

Моля не говори. Когато си пил, пак казваш нещо, но сега - нищо! По това те познавам!

само да питам

2019.12.17 | 17:45

4

а ти искаш да сме макета ли мърляч?

2019.12.17 | 14:54

1

Този пиян боклук е участвал в създаването му. Когато и да му разбиеш лицето с павета, все ще е късно.

Добави коментар

Водещи новини