Синдикатите очакват подобрение на пазара на труда с ръста на минималната заплата

  • 12 декември 2019 11:40

  • 518
  • 0
© КНСБ

Подкрепяйки новият размер на минималната работна заплата, очакваме положително въздействие върху пазара на труда и заетостта. Това заяви на брифинг след Националния съвет по тристранно сътрудничество председателят на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев.

"Очакваме и подобряване на доходите към бюджета от гледна точка на данъци. Предвиждаме и подобрение на отношение минимална-средна-висока работна заплата. Искаме по-висок ръст на минималната заплата, но приемаме и този от 8 % или 50 лв. От 2020 г.", каза още той. 

От 1 юли догодина всички пенсии се вдигат с 6,7%, минималната заплата става 610 лева

"Като синдикати няма как да не подкрепим увеличението на минималната работна заплата, но това е недостатъчно. Трябват допълнителни мерки за обединяване на работниците, за да могат да извоюват по-големи заплати", допълни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От Съюза за стопанска инициатива се обявиха против решението, защото "има неясно тълкуване на минимална работа заплата". 

"Правителството предлага увеличаване на минималната работа заплата от 560 на 610 лева. Това наше предложение ще стимулира пазара на труда и нарастването на доходите нана групите с ниски приходи. Средната заплата за последното тримесечие има ръст от 11 %", коментира социалният министър Деница Сачева. 

"Националният съвет по тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа за увеличаване на минималната заплата", разкри зам.-министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини