Нено Димов: В повечето общини няма да се наложи вдигането на такса "Смет"

  • 11 декември 2019 14:57

  • 221
  • 0
Нено Димов: В повечето общини няма да се наложи вдигането на такса "Смет"
©

Скокът на таксите за депониране на отпадъци, който се очакваше през следващата година, ще го разпределим на три относително равни части. Трябва да се предприемат мерки за по-малкото депониране и за по-голямото рециклиране на отпадъци в населените места. По-голямата част от общините вече имат постижения поне по един от двата критерия. При по-голямата част от тях няма да се наложи да повишават такса "Смет". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе пред журналисти, предаде репортер на NOVINI.BG. Той присъства на организирания от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Встъпителен форум за новоизбраните кметове и председатели на общински съвети.

Попитан докъде е стигнала новата методика за определяне на размера на такса "Смет", той заяви, че те нямат отношение към това. "Това са си въпроси, които се решават от местната власт. Аз лично, като гражданин смятам, че е справедливо всеки да плаща, това което прави като отпадък, но от друга страна - трудностите, които има местната власт са огромни. Ако имаше панацея, то тя щеше да работи  отдавна в цял свят", заяви още той.

„През 2020 година, вече дори сме започнали процедурата, ще бъде 69 лева. Тоест скок от 57 на 69 лева. След което ще има скок с 13 лева за 2021 година и с още 13 лева през 2022 година, за да постигнем това, което трябваше да бъде от началото на 2020 година“, каза още Димов.

„Доста сериозни разговори имахме. Всичко възможно, което можеше да бъде направено от страна на общините беше направено, всичко възможно от наша страна беше направено, за да стигнем накрая до разбирателство, че това е начинът да продължим напред. Една от основните причини е забавянето, което заварих в министерството на околната среда и водите, по точно оперативната програма, ние успяхме да наваксаме голяма част от аеробните инсталации, но все пак това е инфраструктура, която още се изгражда. Тя през следващата и по-следващата ще завърши и ще заработи. А това е основен инструмент на общините, за да постигат целите“, подчерта още министърът.

Такса смет скача с 30% в Кричим

 

Последвайте канала на

Novini.bg
221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини