Йотова: Младите момичета в България имат цели и амбиции

  • 10 декември 2019 14:14

  • 311
  • 1
Йотова: Младите момичета в България имат цели и амбиции
©

Новото издание на инициативата „Посланик за един ден“ представиха пред журналисти вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс.

„Целта ни е да покажем, че младите момичета в България, независимо дали са в големия град или малкото село, имат амбиции, могат да отстояват позициите си, да възприемат критично света, да следват каузи, да бъдат лидери“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Инициативата се провежда за трета поредна година под патронажа на вицепрезидента и се стреми да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по широк спектър от значими за обществото въпроси.

Омбудсманът „отваря“ вратите на институцията за студенти - правозащитници

Посланик Ема Хопкинс представи подробности за тазгодишната инициатива. Темата е образът на България на световната сцена. Кандидатите – момичета на възраст 14-18 години, трябва да напишат есе на тема „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ или да изпратят кратко видео. Крайният срок е 12 януари, а британското посолство е създало специален сайт за инициативата – www.ambassadorforaday.com.

Победителките в конкурса ще имат възможността да почерпят вдъхновение от дами посланици, като се запознаят отблизо с тяхната дейност. До този момент участие са потвърдили 17 дами посланици в България. Победителките ще участват и в двудневна програма във Виена, където ще се запознаят със света на многостранната дипломация. Както миналата година, вицепрезидентът ще работи с победителка в конкурса и ще посрещне всички спечелили в президентството. Инициативата ще завърши по традиция в навечерието на Международния ден на жената с голямо събитие.

„Неслучайно избрахме днешния ден, за да обявим инициативата. Днес е Международният ден за правата на човека, в който отбелязваме 71 години от Всеобщата декларация за правата на човека, която е един от най-важните документи на ООН. За съжаление, в XXI век голяма част от тези права са само на хартия и сме далеч от стандартите, които искаме да постигнем като общество. Нещо повече – в определени насоки наблюдаваме сериозно отстъпление“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Вицепрезидентът изтъкна, че целта на инициативата е и да възпитава млади хора, които ценят основните човешки права.

Вицепрезидентът Йотова сподели впечатленията си от миналогодишния „Посланик за един ден“ и работата си с Моника Митова от Благоевград. Моника не можа да присъства на днешното представяне, тъй като е в Абу Даби на кандидатстудентски изпит и иска да изучава международни отношения. Моника е активен млад човек, непрестанно търсещ непознатото. Участва в различни инициативи, след спечелени конкурси е била в много точки на света. Това лято беше в Индия по програма за младежи.

 

Вицепрезидентът планира заедно със своята победителка в тазгодишния конкурс да посети различни краища на България, където тя ще има възможността непосредствено да контактува с хората и да се запознае с начина им на живот. „За да бъдеш успешен дипломат, да бъдеш посланик на родното по света, преди всичко трябва да познаваш родината си и сънародниците си“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

„Имам и лична награда за момичето, с което ще работя. Тя ще бъде част от моята делегация при едно от пътуванията ми в чужбина за среща с наши сънародници. Тя ще бъде нашият говорител и ще разказва за България. Искам да създам самочувствие в нея, че има всички качества да бъде лидер, от когото утре ще зависят решенията в национален план, а защо не и в световен“, подчерта вицепрезидентът.

На представянето на „Посланик за един ден“ присъстваха две от миналогодишните участнички. Евелина Димитрова от Галиче и Елена Станева от Пловдив споделиха своите преживявания по време на участието си и развитието си след инициативата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
събра ли се

2019.12.10 | 15:10

1

събрали се две джофри, едната заклет джендър и ръсят простотии да симулират дейност.
кифлите дето чеп за зеле не става от тях, щели да бъдат лидери. който може го може, не им трябва бспарка и джендърка да им отварят очите.

Добави коментар

Водещи новини