ПП АБВ ще се обърне с официално писмо към „Булгартрансгаз“ с конкретни въпроси по реализацията на българската отсечка на газопровода „Турски поток“

  • 08 декември 2019 15:28

  • 1103
  • 1
ПП АБВ ще се обърне с официално писмо към „Булгартрансгаз“ с конкретни въпроси по реализацията на българската отсечка на газопровода „Турски поток“
©

ПП АБВ ще се обърне с официално писмо към „Булгартрансгаз“ с конкретни въпроси по реализацията на българската отсечка на газопровода „Турски поток“ – строи ли се, в какъв срок ще бъде завършен и как забавянето ще се отрази на паричните потоци на проекта. Това съобщи пред медиите зам.-председателят на партията Любомира Ганчева, като добави, че ще бъде поискан ангажимент от компанията за конкретна дата, на която ще бъде пуснат газопровода. Тя изрази недоумение защо въпросите за българската енергетика и свързаните с нея стратегически проекти, като част от националната сигурност, не са тема на коментар в рамките на Стратегическия съвет към президента на Р България.

„Доживях да се съглася с думите на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че ние не сме Турция, Сърбия или Русия и това се видя по невъзможността да влезем в сроковете, за които ние самите сме поели ангажимент и невъзможността да докараме който и да е проект в областта на газовата политика на Балканския полуостров докрай. Доколкото всички видяхме, президентът Путин в прав текст каза, че България умишлено се бави и може да бъде заобиколена на газовата карта“.

Ганчева припомни, че още през февруари ПП АБВ изрази съмнения по посочените срокове за изграждането на българското трасе на „Турски поток“ и реагира с предупреждение, че инфраструктурата на територията на България няма да приключи навреме.

Зам.-председателят на ПП АБВ коментира, че и към днешна дата няма българска институция, която да предоставя актуална карта на газовата инфраструктура в България.

Румен Петков: Газовата сигурност на България е под въпрос след 1 януари 2020 година

„Има две карти, едни и същи, които се намират на сайта на „Булгартрансгаз“ и КЕВР. Само че при тези карти времето е спряло още от строежа на „Турски поток“. В никакъв случай те не са актуализирани. Даже тези 11 километра, които наскоро бяха пуснати като част от българския участък на втората тръба на „Турски поток“, и те не са отразени. Това, че няма актуална карта е симптомът за една голяма болест - че никой в правителството не се занимава с енергетиката като приоритет. Няма стратегическо развитие“.

Ганчева подчерта, че „Турски поток“ ще бъде успешен за страната ни и трябва да се борим да го постигнем.

Тя изрази недоумение от липсата на реакция на опозиционните парламентарни партии след реалната опасност от 1 януари 2020 г. България да остане без газ.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1103 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ххх

2019.12.08 | 17:14

1

Путин се изкашля и петата колона се активизира...

Добави коментар

Водещи новини