Екатерина Захариева: Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не бива да се отлага

  • 07 декември 2019 19:28

  • 1620
  • 10
Екатерина Захариева: Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не бива да се отлага
©

Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не трябва да се отлага заради френското предложение за нова методология за преговорите за присъединяване. Тези процеси могат да вървят паралелно. Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на конференция в София, посветена на Западните Балкани.

„Част от реформите, предложени от Франция, са приемливи за България, но това не означава, че даването на зелена светлина за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, трябва да се отложи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят едновременно“, заяви външният ни министър. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изрази надежда, че през следващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на преговори.

„Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че ЕС не може да вземе решение. Вината не е само в съюза. Голяма отговорност имат и страните –кандидатки“, заяви Захариева.

Тя призова 6-те страни да извършват необходимите реформи, макар и понякога те да са болезнени и скъпи. 

Външният ни министър направи преглед на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като подчерта, че „на Балканите нещата никога не са черни или бели“. Според нея от една страна , например, имаме подписан договор за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония, но от друга страна не се изпълнява с достатъчно добро темпо, особено в частта за историята. Има отворени много преговорни глави с Черна гора, но има блокиран диалог между Белград и Прищина; отне година да бъде формирано правителство в Босна и Херцоговина и в същото време има напредък в евроатлантическата интеграция с приемане на план за действие и сътрудничество на страната с НАТО. 

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани. „Най-важното, което бе постигнато в резултат на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската перспектива на шестте страни е основен приоритет и на следващото председателстващо трио. Успяхме да наложим тази тема на целия ЕС“, каза Захариева, „ в началото започнахме председателството си с 15 страни -членки, приятели на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26“.  

Като пример за възможност за по-голяма европейска ангажираност на една от страните – кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и предстоящото съвместно с България председателство на Берлинския процес. Сред основните му приоритети се планира да бъде  свързаността – инфраструктурна, дигитална, връзките между младите хора, екология, образование и сигурност.

Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на ЕС, както и политици, и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Организатори на форума са Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Novini.bg
1620 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Убий руски трол, спаси БЪЛГАРИЯ

2019.12.08 | 02:30

9

МНОГО РУСКИ ТРОЛ ПИСАЛ ТУК. НЕРВИТЕ ИМ НЕ ИЗДЪРЖАТ. ДА ГО ДУХАТ. НИКОЙ НЕ ИСКА РУСИЯ. БРАВО НА ЗАХАРИЕВА.

Не си пиеш хачетата редовно, Сър Вул

2019.12.08 | 07:14

10

Цял живот да си лакираш ноктите, УФСЪ !

2019.12.08 | 00:52

8

куха лейка с празен поглед , бойко и той играе по свирката на Заев , а оня му се подиграва

Ася

2019.12.08 | 00:33

7

Всъщност в историята ни по-тъп министър на външните работи не сме имали! ФАКТ

asd

2019.12.08 | 00:31

6

К.У.Р.А. ми е по-добър външен министър от тоя павиан. Ба х ти и държавата изкратена, е.ба.хти и у министрите.

2019.12.07 | 23:41

5

бла-бла-бла на никой не му пука какво мисли ганьо

Червен педеРуски трол и русофил

2019.12.07 | 20:41

4

посрах се...

Анатема тикво!

2019.12.07 | 19:52

3

Оправихте България , за албанците и македонците се загрижихте. Боклуци скапани , анатема!

2019.12.07 | 19:50

2

тъпа овца

Робин Хут

2019.12.07 | 19:43

1

Макетата не искат в ЕС. ТЕ НЕ СА РОБИ.

Добави коментар

Водещи новини