Министър Димов смекчава скока на отчисленията за отпадъци на общините

  • 06 декември 2019 15:05

  • 301
  • 0
Министър Димов смекчава скока на отчисленията за отпадъци на общините
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе ще предложи решение, с което ще се отложи достигането на максималния размер на отчисленията, които общините плащат при депониране на отпадъците, до цялостното доизграждане на инфраструктурата за сепариране и компостиране. Това стана ясно след среща на министър Димов с парламентарната група на „Обединени патриоти“ (ОП), проведена по инициатива на ВМРО.

Министър Димов припомни, че от 2011 г. насам се провежда политика за намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането и повторната употреба на отпадъци. Тя предвижда увеличаване на таксата, която общините да заплащат, ако не реализират заложените цели за рециклиране и намаляване на депонираните биоразградими отпадъци. Още през 2013 г. е предвидено през 2020 г. отчисленията да достигнат 95 лева на тон. Голямата разлика между сегашния размер от 57 лева и заложения за 2020 г. размер от 95 лева е в резултат на намалението на отчисленията през 2017 г. по настояване на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

„Предвидено беше до 2020 г. да бъдат изградени планираните съоръжения за третиране на отпадъци. Вече са изградени 53 регионални депа, но за съжаление има забавяне в изграждането на някои компостиращи и сепариращи инсталации, което забавя някои от общините при изпълнение на определените цели“, отбеляза министър Димов. Затова говорихме с групата на ВМРО и ще обсъдим с НСОРБ увеличението от 57 на 95 лева да бъде на три стъпки през следващите години до 2022 г., така че да е по-поносимо за общините. В този период се очаква инсталациите да бъдат завършени“, обясни министърът.

„За тази година общият размер на дължимите отчисления от общините би нараснал до 130 млн. лв., което е много голяма тежест и може да доведе до вдигане на такса смет в почти всички общини. Затова поканихме министър Димов и с удовлетворение научихме, че има варианти за решаване на проблема“, коментира и съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов.

„За общините, които изпълняват целите за рециклиране и отклоняване на биоразградимите отпадъци от депата, отчисленията се намаляват с по 50%“, припомни министър Димов. По предварителна информация от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за 2018 г. 38 общини реализират целите за рециклиране, а около 195 общини - целите за ограничаване на депонираните биоразградими отпадъци.

Целта на въведените през 2011 г. отчисления по Закона за управление на отпадъците е да се насърчат общините да намалят количествата на отпадъците, които депонират, като въвеждат разделно събиране, повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци. Средствата, събрани от отчисленията, могат да се използват само за инвестиции в инсталации за третиране и намаляване на депонирането. Поставените цели са до края на 2020 г. страната ни да ограничи количеството депонирани биоразградими отпадъци до 35% спрямо 1995 г., а до 2030 г. целта е депониране на едва 10% от общо образуваните битови отпадъци. Отчисленията са част от таксата за битови отпадъци.

МОСВ провежда целенасочена политика за подпомагане на общините за изпълнение на целите за намаляване на депонирането и увеличаване на оползотворяването на отпадъците. Към момента с европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) и от бюджета на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са изградени 53 регионални системи за управление на битовите отпадъци. По ОПОС 2007-2013 г. изградените инсталации за предварително третиране са 18 компостиращи, 11 сепариращи и 1 анаеробна. В настоящия програмен период ОПОС 2014-2020 г. са подписани договори да изграждане на 35 компостиращи, 19 сепариращи и 3 анаеробни инсталации на стойност над 500 млн. лв. Със средства от бюджета и частни инвестиции са изградени 15 инсталации за предварително третиране. Общо до 2021 г. в страната се очаква да работят 53 инсталации за компостиране за зелени отпадъци, 45 регионални съоръжения за сепариране/предварително третиране и 4 инсталации за анаеробно разграждане.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини