Мая Манолова: Създаваме гражданската платформа Изправи се.БГ, не е партия

  • 06 декември 2019 13:02

  • 1422
  • 8
Мая Манолова: Създаваме гражданската платформа Изправи се.БГ, не е партия
©

„Регистрираме гражданската платформа „Изправи се.БГ” като гражданско сдружение, с идеална цел в обществена полза. В общата мрежа „Изправи се.БГ” ще се включат отделни граждани, експерти, граждански сдружения, движения, инициативни комитети, браншови организации, синдикат.“

Това каза Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на при учредяването на гражданската платформа „Изправи се.БГ”. Манолова бе категорична, че гражданската платформа не е партиен проект и няма да прераства в партия. Тя представи учредителите в офиса на организацията в столицата, където провежда и безплатните приемни за граждани. „Гражданската платформа ще работи за защита на базисните демократични ценности и за подкрепа и решаване на проблемите на обикновения човек, за конкретни казуси на гражданите“, каза Манолова и посочи девет области, в които организацията ще осъществява усилия и граждански натиск. „Когато защитните средства на едно общество са изцяло подчинени на властта, гражданският натиск е последната надежда за коректив и възстановяване на справедливостта“, каза още Манолова, съобщиха от пресцентъра на бившяит омбудсман.

В учредителната декларация на платформата са разписани девет основни области за работа - право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на медиите, словото и журналистите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.

Мая Манолова: Няма да правя политически проект

Според нея „гражданите имат най-голямо право да изискват от властта, защото тя произтича от тях, а те плащат на институциите, на властта и на опозицията, да защитават интересите им. А плащат скъпо – по осем лева на глас, както вчера гласуваха заедно ГЕРБ, БСП, "патриоти" и всички”, добави още тя, визирайки гласуваните от Народното събрание партийни субсидии, които трябваше да бъдат по 1 лев на глас, но бяха осемкратно завишени.

„В екипа на гражданската платформа са хората, които се включиха в кампанията ми като кандидат за кмет на София“, каза Манолова и посочи: Никола Вапцаров – правозащитник и председател на ИК на Манолова като кандидат за кмет, Тихомир Валериев – представител на Инициативия комитет „Зелена Обеля”, адвокат Десислава Малинова – от гражданското движение за чист въздух, Вера Иванова от майките от „Системата ни убива”, Бисер Манолов – финансист, Пенка Георгиева от организация за защита правата на пациентите,  ген. Валентин Цанков – бригаден генерал от Асоциацията на сухопътните войски, Десислва Бакърджиева – актриса, Борис Панкин – режисьор, Таню Киряков – олимпийски  шампион по стрелба, Кристина Димитрова – изпълнител, Невена Андонова – кинорежисьор, Цветелина Хаджибонева – представител на Протестна група „Младост”, представители на Инициативния комитет Горубляне и Овча купел, Максим Генчев – режисьор, както и представители на Асоциацията на домоуправителите, на медицинските съсловия на фелдшерите и на медицинските специалисти, представители на Гражданско движение „Днес” и др.

Манолова посочи, че към „Изправи се.БГ” ще се присъединяват още индивидуални учредители и членове, както и цели организации, с които платформата ще партнира. Тяхното присъединяване ще се осъществи в понеделник, на публично събитие от 18.00 ч. в Конгресния център на Кула Б (от кулите до КАТ - София), където колективни и други членове ще заявят влизането си в платформата и общите каузи, за които ще работим обясни пред журналистите Манолова.

„Ние заставаме зад общи каузи – защита на гражданските права, защита на основни ценности и свободи, защита и подкрепа на всеки човек, на правото му на достоен живот, на правото му на справедливост, добри доходи, работа, достъп до качествено здравеопазване и образование“, заяви Манолова. „Ще постигаме целите си чрез активни позиции и действия по деветте акцента в декларацията, чрез приемните за граждани, които вече ще бъдат и извън София и чрез платформата за граждански натиск – електронна платформа за подаване на сигнали по градове и населени места от цялата страна“, обясни Манолова.

Манолова: Не трябва да остане ненаказана тази изборна манипулация

Дейността на гражданската платформа ще се финансира чрез дарения, както и в предизборната кампания, през онлайн платформа. До момента проектът се финансира от лични средства на учредителите и на Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, посочи тя. През следващата седмица Манолова и екипът й ще бъдат в Северозападна България. „Приемните, които ще организира платформата, ще продължат да са абсолютно безплатни“, подчерта тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1422 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
театър

2019.12.06 | 13:33

3

Като прочетох учредителите си помислих ,че ще прави театрална група.Първо Галева да внесе справка кой и как я финансира за кандидат кмет ,а след това да говори за финансирането на тази платформа .

уууу

2019.12.06 | 13:14

1

с вазелин ли ще се изправяте....

2019.12.06 | 13:28

2

знаеш от опит

2019.12.06 | 13:53

4

не е партия а руска социалистическа кочина

чичо

2019.12.06 | 14:11

5

Има ли някой да се вързва на глупостите на тая патка.

Кико

2019.12.08 | 08:41

7

Хиляда начина да не работиш и да "вадиш" пари! Виртуозни са социалистите(комунистите) на лесните доходи.

2019.12.06 | 17:28

6

Ако беше създала поне един чувал с картофи, щеше хиляди пъти да си по-полезна на обществото, от колкото разни сдружения финансирани по съмнителен начин. Освен айдуклък и създаване на мизерии тип Костинброд от теб друго нищо не очаквам.

Демокрацията и капитализмът унищожиха СССР

2019.12.15 | 18:06

8

Валери Симеонов беше прав за крещящите майки и не трябваше да се извинява.

Добави коментар

Водещи новини