Обсъжда се вариант общините да заплатят на три пъти за 2 г. увеличението на таксата за депониране на отпадъци

Обсъжда се вариант общините да заплатят на три пъти за срок от две години предвиденото за догодина увеличение на таксата за депониране на отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, който се срещна в парламента с групата на "Обединени патриоти".

Димов обясни, че за догодина от 57 лв. за тон депонирани отпадъци таксата скача на 97 лв. за тон. Затова по думите му се предвижда тя да бъде разсрочена за период от две години на три покачвания. Министърът информира, че мярката ще бъде предложена на Националното сдружение на общините. Според Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе така покачването на таксата за депонираните отпадъци ще бъде по-поносимо за общините. Той обясни, че за период от две години трябва да бъдат довършени всички сепариращи инсталации, които са били забавени.

Вдигат цената за депониране на отпадъци в Шумен

Искрен Веселинов, съпредседател на "Обединени патриоти" обясни, че това е сериозен проблем пред общините, тъй като за тази година общо за всички общини сумата нараства на около 130 млн.лв. По думите му това е много голяма тежест, която би довела до вдигане на такса смет във всички общини.

Министър Димов обясни, че стъпаловидното увеличение на таксите е предвидено още в 2011 г., когато е прието увеличение на постъпленията, свързани с намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането при повторната употреба на отпадъците. "Беше заложено 2020 г. тази такса да стане 95 лв. на тон. Само ще кажа, че за текущата година тя е 57 лв", обясни министърът. Той отчете, че във въпросния период от 2011 досега на практика всички 53 депониращи инсталации са изградени, но има забавяне в изграждането на някои компостиращи и сепариращи инсталации, което не позволява на общините да достигнат определеното ниво на разделяне на отпадъците.

Предлага се увеличаване на таксата "смет" в община Хасково с 0,5 промила

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет