България изпрати на Албания 12 строителни инженери за оценка на сградите след земетресението

  • 05 декември 2019 17:50

  • 336
  • 0
България изпрати на Албания 12 строителни инженери за оценка на сградите след земетресението
©

България изпрати днес 12 строителни инженери в Албания, за да помогнат при оценката на сградите, пострадали след земетресението. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред временно изпълняващият длъжността външен министър на Албания Гент Цакай.

Двамата разговаряха в Братислава в рамките на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Екипът инженери пристигна в Тирана по молба на албанската страна, отправена от г-н Цакай по телефона пред министър Захариева в края на миналата седмица. Веднага след получаването на искането, вицепремиерът се свърза с  Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с тяхно съдействие Университетът по архитектура, строителство и геодезия излъчи 12 специалисти под ръководството на проф. д-р инж. Богомил Петров от Катедра “Строителни материали и изолации”. В 6 ч. сутринта те отпътуваха от България с техника за определяне на вероятната якост на натиск на бетона, за сканиране на армировка и за ултразвукова диагностика на бетона, а към 17 ч българско време екипът отпътува от Тирана за Дуръс.

Цакай благодари за незабавния отговор на България на призивите за помощ.

ЕК дава 15 милиона евро помощ на Албания след земетресението

„Реакцията ви е на истински приятел, а истинските приятели се познават в моменти като този. По приблизителни първоначални оценка ще са ни нужни близо 700 млн. евро. Над 7000 души са без покрив“, каза Гент Цакай.

Веднага след земетресението правителството ни отпусна и 200 000 лева финансова помощ за Албания от бюджета на МВнР.

По време на срещата с Гент Цакай днес министър Захариева потвърди последователната подкрепа на България за започването на преговори с Албания за членство в Европейския съюз.

Последвайте канала на

Novini.bg
336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини